Seekers. Terug naar de wildernis

Een jonge ijsbeer, Kallik, trekt met haar broer, Taqqiq, en moeder over het ijs. Kallik voelt zich gelukkig en vrij. Zij en haar broer leren in de veilige geborgenheid bij hun moeder te overleven. Maar dan sterft Kalliks moeder en wordt Kallik gescheiden van haar broer. Nu staat ze er helemaal alleen voor.
Toklo, een jonge grizzlybeer, steekt met zijn moeder en zijn jongere broer, Tobi, de bergen over. Ze zijn op weg naar de rivier vol zalm. Toklo is een vrolijke durfal. Zijn jongere broertje echter is zeer zwak en ziek. Hun bezorgde moeder neemt het vaak op voor Tobi. Toklo voelt zich tekort gedaan en gedraagt zich soms als een echte puber. De tocht wordt te zwaar voor Tobi en hij haalt het niet. Wanneer Toklo en zijn moeder de rivier bereiken, blijkt er nauwelijks zalm te zitten. Toklo’s moeder kan het niet meer aan en ze laat Toklo achter.
Lusa, een jonge zwarte beer, leidt een rustig berenleventje in een dierentuin. Toch droomt zij van een vrij leven, vol met gevaar en avontuur. Door een samenloop van omstandigheden komt de moeder van Toklo in de kooi naast Lusa terecht. Lusa probeert een band met haar te krijgen en haar zo verhalen uit de buitenwereld te ontlokken. De moeder van Toklo verliest echter haar zelfcontrole en valt een bewaker aan. Toch bekent ze aan Lusa dat ze heel veel spijt heeft dat ze Toklo onrechtvaardig heeft behandeld. Lusa belooft Toklo te zoeken en te helpen.
De levens van deze drie jonge beren zullen elkaar kruisen en ze zullen samen vele avonturen beleven. Dat is echter weggelegd voor de volgende delen. In dit boek maken we kennis met de drie jonge beren en hun leefomstandigheden, hun verleden ... Afwisselend, hoofdstuk per hoofdstuk komen we meer te weten over het leven van elke beer.
Dit is het eerste deel van een nieuwe reeks geschreven door een schrijverscollectief van vier vrouwelijke auteurs onder de naam Erin Hunter. Deze is gekend voor de reeks Warrior Cats. Eerlijk gezegd kon die reeks me na het derde boek helemaal niet meer boeien.
Was het omdat ik niet veel verwachtte van dit boek dat ik toch positief verrast ben? Niet dat het een literaire hoogvlieger is, maar dit eerste deel heeft me wel geboeid. Zoals verwacht vinden we veel menselijke eigenschappen in de dieren terug. Toch gedragen ze zich als echte wilde dieren. Ik neem aan dat er voldoende research gedaan is naar hoe deze verschillende berensoorten leven. Je krijgt ook al enige aanwijzingen dat de klimaatverandering een rol zal spelen in hun verdere wedervaren.
De korte inhoud op de achterflap klopt niet helemaal met wat er in het verhaal gebeurt. Een storend foutje dat natuurlijk eerder aan de uitgever te wijten is.