Schateiland

Clavis heeft enkele klassiekers in een nieuw jasje gestoken. Schateiland is een piratenverhaal dat hierbij niet mocht ontbreken. Het is een rasechte klassieker uit 1883. Het is echter een behoorlijk pittig boek om te lezen in originele vorm en was oorspronkelijk ook helemaal niet voor kinderen bedoeld. Muiterij, wapengeweld, malaria en goudkoorts zorgen voor heel wat slachtoffers, spanning en sensatie in de originele variant … Deze vertaling en modernisering op maat van kinderen is dan ook bijzonder knap gedaan. Hoewel je blijft voelen dat dit geen eigentijds verhaal is, is het wel in de mate van het mogelijke toegankelijk voor kinderen vanaf 8 jaar (zelf lezen op veel latere leeftijd). En toegegeven, zelfs voor mij als volwassene was het best nog zwaar om te lezen.

Jim doet in dit boek verslag van het avontuur dat hij heeft meegemaakt. Op een dag arriveert er een bijzondere gast in de herberg van zijn ouders: een oude kapitein. Na zijn overlijden vindt Jim in zijn spullen een oude schatkaart van piraat Flint. Samen met zijn vrienden jonker John en de dokter gaat hij op zoek naar de schat. Met een bemanning van ruige zeebonken zetten ze koers naar Schateiland. Maar al onderweg blijkt dat alles toch niet zo vlot zal lopen als verwacht.

De tekeningen in dit boek zijn uiterst sfeervol. Ze zien er knap uit en zijn vaak getekend vanuit een bijzonder perspectief. Elk blad is mooi vormgegeven en de illustraties maken het boek luchtiger. Soms zijn er zelfs paginagrote illustraties die ons even laten pauzeren. Ook de tussenbladen die een repetitief patroon bevatten zijn prachtig om te bekijken. Dat de personages in dit boek vervangen zijn door dieren, maakt het alleen maar mooier.