Samensmelting

Haar keuze bepaalt alles

De stad waarin Tris en Tobias leven, herstelt zich na de revolutie. Tobias’ moeder heeft het bewind overgenomen. De facties of leefgemeenschappen waarin de bewoners voorheen werden opgedeeld, zijn verboden. Maar niet iedereen is het daarmee eens en Tris wil de waarheid over de facties weten. Samen met Tobias en enkele anderen verlaat ze in het geheim de geïsoleerde stad om te onderzoeken wat daarbuiten is.
In dit derde en laatste deel, dat niet los van de andere delen gelezen kan worden, ontdek je samen met Tris en Tobias welk goedbeschermd geheim achter hun manier van leven zit. De wereld zoals zij die altijd gekend hebben, komt regelrecht op zijn kop te staan wanneer ze in het hoofdkwartier van het Bureau voor Genetisch Welzijn ontdekken dat zijzelf en hun stad deel uitmaken van een genetisch experiment. Hun hele leven al worden ze nauwlettend geobserveerd en gemanipuleerd. Ze staan voor een belangrijke keuze. Hun opdracht lijkt onmogelijk en is levensgevaarlijk.
Tris en Tobias komen in dit boek weer dichter bij elkaar, ook al blijkt dat ze genetisch van elkaar verschillen. Maar maakt dat eigenlijk wel wat uit? In dit boek komen thema’s als discriminatie en rassenzuivering sterk naar boven. Wat maakt dat groepen mensen toch steeds op zoek gaan naar elementen waarin ze verschillen van anderen om zo te domineren? Er wordt hier een onderscheid gemaakt tussen genetisch zuiveren – of de Afwijkenden - en genetisch beschadigden.
Opnieuw een goed opgebouwd verhaal dat een totaal onverwachte wending geeft aan de reeks. Het wordt ditmaal verteld vanuit de ik-persoon van zowel Tris als Tobias. Hoewel bovenaan elk hoofdstuk gemeld, is die perspectiefwisseling niet altijd even snel duidelijk en brengt ze soms herhaling mee, wat het verhaal enigszins vertraagt. Anderzijds is het wel interessant om de net iets andere invalshoek van Tobias te krijgen met zijn gevoelens, twijfels en emoties. Een gewaagd einde sluit deze spannende, futuristische reeks af.