5+ | 2018
De Eenhoorn
ISBN 9789462913226
FICTIE , 103 p. , €13.95
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
Bekijk op bol.com
tweedehands boeken

Pup en Kit

Edward Van de Vendel (auteur) Floor de Goede (illustrator)

Katten- of hondenmens … of na het lezen allebei? Wat een leuk boekje voor eerste lezertjes, maar ook voor hun begeleiders! In twintig korte hoofdstukken of verhaaltjes van deze heruitgave volgen we het leventje van Pup en Kit. Gaandeweg leren de twee elkaar beter kennen. Op deze manier worden de verschillen tussen honden en katten op een toffe manier aangekaart: de kieskeurige, veeleisende kat tegenover de speelse, trouwe hond. Wat ze eerst raar aan elkaar vinden, gaan de twee na een tijdje wel aanvaarden en zelfs nadoen.

De vaak grappige illustraties vullen de tekst prima aan en zijn absoluut een meerwaarde. Vooral de illustraties bij verhaaltjes zeven en acht, waarin Pup de fluim van zijn baas oplikt en Kit last heeft van haarballen in haar keel, deden me lachen. De baas van het duo wordt deels getoond waardoor de puppy en het kitten nog schattiger lijken.
Natuurlijk is de woordenschat aangepast aan het leesniveau (midden eerste leerjaar), maar Edward van de Vendel is er absoluut in geslaagd om er leuke verhaaltjes van te maken. Het zal voor de beginnende lezer aanvoelen als het lezen van een ‘echt’ boek i.p.v. een saai schoollesje. Het herhalen van woorden zorgt voor herkenning (vb. kom, kom, kom) en voor vlotter lezen. De aanpassing van de woordenschat zorgt soms ook echt voor ‘mooie’ taal: een mand vol slaap, hij holt en waft … Het lettertype is duidelijk leesbaar. Bij de tekeningetjes en af en toe ook in de tekst staat er iets in een speelser lettertype en in een andere kleur. Het niveau blijft in het hele boek hetzelfde, de hoeveelheid tekst wordt naar het einde toe wel wat groter. Veel van dit soort boeken zijn eerder saai, maar dat is hier zeker niet het geval. Toegegeven, het ene verhaaltje is wat humoristischer dan het andere, maar over het algemeen is het zeer aangenaam om te lezen. Boekjes als deze wakkeren zeker het leesplezier aan. Een aanrader voor boekenwurmen in spé.

Karen Simaeys
eerste lezers | hond | Kat