Puber Tijd!

Hoe kom je er zonder kleerscheuren doorheen?

Dit boek is één van de vele boeken die tieners antwoorden wil bieden op de vragen waar ze in de puberteit mee zitten. Dit zowel over de lichamelijke ontwikkeling, over seks, gedrag en gevoelens, grensoverschrijdend gedrag en uiterlijk. De tekeningen die het boek illustreren zijn echt niet aantrekkelijk. Ook het gebruik van pijltjes tussen verschillende tekstblokjes is soms ingewikkeld. Desondanks is het een boek dat ik aan tieners zou aanraden. Heel wat vragen van tieners worden in dit boek op een luchtige manier beantwoord. Het taalgebruik is aangepast aan de doelgroep en de verschillende tekstkleurtjes in combinatie met de kleine hoeveelheid tekst per bladzijde maken dat het boek vlot leest. Door verwijzingen te geven naar nuttige websites, maakt het boek tieners ook zelfredzaam.
Jammer is dat het boek onderverdeeld is in een kant voor jongens en een kant voor meisjes. Dat is niet erg logisch, aangezien na het hoofdstukje 'Wat gebeurt er bij meisjes?' ook de rest van de inhoud volgt. Toegegeven, een boek kan geen drie kanten hebben. Maar toch. Niet alleen het hoofdstuk 'Wat verandert er bij meisjes?' is op meisjes gericht, ook een groot gedeelte over het uiterlijk (Puberkwesties) is meer gericht op deze sekse. Nergens staat duidelijk aangegeven dat de resterende hoofdstukken naar beide seksen toe gericht zijn. Voor mij was het geen goed idee er een omdraaiboek van te maken. Met kleuren kon ook duidelijk gemaakt worden of het een hoofdstuk was voor meisjes, voor jongens of voor allebei. Hoewel jongeren waarschijnlijk ook in dit boek wel hun weg zullen vinden als ze iets willen weten.
Leuk is dat het boek heel actueel is. Zo worden ook meer hedendaagse termen als “rimmen” en “seksrelatie” niet uit de weg gegaan en wordt er niet geoordeeld. Het boek is bovendien erg praktisch en legt alles zeer concreet uit zonder hierbij betuttelend te worden. Inhoudelijk zeker één van de relevantere boeken die er onlangs geschreven zijn met info over de puberteit.