Proefjesboek

Leuke en spannende proefjes om zelf te doen

Ben jij zo’n jongen of meisje die graag weet wat er gebeurt als je een muntje in een fles cola dropt? Of wil je begrijpen waarom we een regenboog zien als de zon schijnt en het tegelijkertijd regent? Dan is dit proefjesboek echt iets voor jou! De makers van dit boek hebben 65 leuke proefjes gebundeld die je in en om het huis kan uitproberen zonder dat je er dure of speciale spullen voor nodig hebt. Een gezonde portie nieuwsgierigheid, dit boek en wat huis-, tuin- en keukenspullen volstaan. 

Het boek probeert de jonge onderzoeker aan te zetten tot experimenteren en zo al doende te leren. De proefjes in dit boek zijn niet nieuw. Sommige katapulteren me meteen weer naar mijn kinderjaren (dan denk ik vooral aan mentos en cola of opgebrand). Ook kan je alle proefjes terugvinden op proefjes.nl, een website die al bestaat van 2004. Wat maakt dit boek dan zo geslaagd? Ten eerste omdat de jonge onderzoeker een vraag krijgt voorgeschoteld waarop hij of zij zelf een antwoord dient te vinden. De lezer wordt als vanzelf een onderzoeker. Vervolgens wordt in duidelijke stappen en voorzien van het nodige beeldmateriaal, de proef uitgelegd. Tenslotte is de laatste vraag van elke proef steevast ‘Hoe denk je dat dit komt?’. Op de achterzijde van het blad krijg je dan naast de antwoorden op de voorgaande vragen, eerst een beknopte uitleg en vervolgens een uitgebreide verklaring van de proef. Bij sommige proeven wordt er zelfs nog een extra proefje – een verdieping in het onderwerp – toegevoegd.

Niet alleen is de inhoud boeiend, ook over de vormgeving is goed nagedacht. De titel is bondig. De benodigdheden worden netjes opgesomd. De witruimtes tussen vragen en stappen zorgen voor overzicht. De tekst wordt afwisselend in rood, oranje, geel, zwart en blauw gedrukt. De manier van uitlijnen zorgt ervoor dat er een kantlijn ontstaat. De foto’s zijn zeer duidelijk. Hier en daar staat er een grappig proefjesmonster in het boek. Kortom allemaal maatregelen om het boek ook visueel heel leuk én praktisch te houden. Op deze manier vind je in een oogopslag terug waar je mee bezig was. Als leerkracht ben ik heel blij met dit boek. Ik kan kinderen er zelfstandig mee laten werken of ik kan het gebruiken als inspiratiebron voor mijn lessen. Als ik wil kan ik de proefjes ook opzoeken op www.proefjes.nl en tonen aan de leerlingen.