Prim

Hoewel dit boekje klein en compact is, zijn er in dit verhaal veel ernstige problemen verweven die toch wel confronterend zijn. Het begint met Anna, op vakantie met haar ouders. Om de verveling te doorbreken, trekt ze op verkenning in de buurt. Ze ontmoet bij de rivier een meisje, Prim, dat haar intrigeert. Er groeit een vriendschap tussen hen die voldoende veiligheid biedt aan Prim om wat van haar geheimen prijs te geven. Prim leeft samen met haar vader, doch ze wordt getormenteerd door een incestueuze relatie waarbij ze haar vader ook niet wil kwetsen. Wanneer Anna en Prim twee jongens ontmoeten wordt Prim geconfronteerd met de pijn die de vriendschap met Julian bij haar teweegbrengt. De vrienden proberen haar voorzichtig te motiveren om therapeutische hulp toe te laten.

Dat thema zou voldoende kunnen zijn voor een roman, maar het verhaal gaat in een turbulent ritme door. Anna leert Remi kennen en hij blijkt een drugdealer zijn. Daarop wordt ze geconfronteerd met de dreigende onveilige sfeer in het drugmilieu: een afrekening en een razzia door de politie in de flat van de beide jongens, waarbij Remi in de cel belandt. Ondertussen is voor Prim de emotionele confrontatie met haar gevoelens onhoudbaar. Door de confrontatie met de politie wordt Prim in een tehuis opgenomen. Omdat ze altijd tot rust komt op een desolaat plekje in de natuur, klimt ze hoog in een reusachtige boom. Wanneer Julian haar probeert te overtuigen om naar beneden te komen, maakt ze een gevaarlijke val en is haar rug ernstig gekwetst. De jongeren worden door al deze gebeurtenissen geconfronteerd met intense emoties van verdriet, wanhoop en verraad, waarbij geleidelijk plaats komt voor gevoelens van warmte, vriendschap, eerlijkheid en kracht.

Door de zwaarte van de problematieken wordt alles even aangeraakt, maar is er onvoldoende ruimte om dieper op de relaties en gebeurtenissen in te gaan. Het verhaal is indringend en zal zeker jongeren aanspreken. Helaas, zoals het thema aan de oppervlakte blijft, zo komt ook de taal weinig beeldrijk over.