Pop-up bedreigde dieren

15 ongelooflijke pop-ups

Wat zorgt Owen Davey voor knappe illustraties! Na dino’s en mythologische dieren komen nu bedreigde dieren tot leven door middel van pop-ups.

Ze komen van over de hele wereld. In de linkerbovenhoek lees je van waar ze juist afkomstig zijn. Dat kan een land zijn, maar evengoed een continent. De blauwe vinvis en de tijger kennen we allemaal wel. De kakapo en de geometrische landschildpad zijn waarschijnlijk minder gekend. De Nederlandse naam van het dier vind je in een groter lettertype in de rechterbenedenhoek. Enkel van de hommel staat de Latijnse naam er tussen haakjes bij. Het waarom daarvan is me niet onmiddellijk duidelijk. Bij de naam staat ook nog een kort weetje. Dat kan gaan over hun voedsel, maar evengoed over een specifieke eigenschap. Echt op kleuterniveau is het niet, maar je hoeft ook geen bioloog te zijn om het te begrijpen.

Davey moet het vooral hebben van zijn knappe illustraties. Het zijn stuk voor stuk pareltjes. De effen achtergrond is aan de linkerkant wit, rechts is die gekleurd. Zo komt het dier volledig tot zijn recht. Het gebruikte kleurenpalet is prachtig.

Ook al is dit een kartonboekje, voor peuter- en kleuterhandjes is het niet bestemd. Het is eerder een boek om naar te kijken voor wat oudere kinderen of onder begeleiding van volwassenen. De gegeven informatie is van ondergeschikte waarde en misschien zelfs wat overbodig. Dat neemt niet weg dat het geheel absoluut mooi is en leuk om te bekijken met zoon- en/of dochterlief.