Piratenzoon

Begin 17e eeuw. Zain legt zich toe op het studeren van de Koran waarin hij hoopt in zijn latere leven aanzien te verwerven. Als zoon van een Nederlandse moeder die als slaaf door zijn piratenvader als één van zijn vrouwen is genomen, groeit hij redelijk beschermd op. Toch wordt hij tijdens een zeetocht gevangen genomen door Spanjaarden. Hij tracht als slaaf te overleven en hoopt ooit terug thuis te geraken. Een grote uitdaging, maar hij blijft hopen en vechten voor zijn leven.

Dit is een meeslepend verhaal over het leven van een jongen in een tijd van piraterij en oorlog. Je krijgt op een heel vlotte manier en heleboel geschiedkundige informatie mee over de Tachtigjarige Oorlog. Zain groeit op in een harem, maar wordt door de ontvoering in contact gebracht met de cultuur van zijn moeder. Het is enorm boeiend om deze wereld van verschil te ervaren en te zien door de ogen van een jonge tiener. Alsook hoe hij stilaan begint te beseffen dat zijn waarheid en geloof niet dezelfde zijn als van anderen. Waar moet hij voor kiezen? Wat is de waarheid en in welk land wil hij zijn toekomst gaan opbouwen? Jeugdige lezers die houden van actie en spannende verhalen gaan hiervan smullen en doen meteen een pak informatie op. Het is een rauw boek dat de wreedheid én het mooie van het leven in die tijd heel goed weergeeft. De auteur leeft zich enorm in in de leefwereld van een kind en neemt je doorheen het ganse boek mee in deze rollercoster. Het boek is al aan zijn zevende druk toe en ik vermoed dat het hier niet bij gaat blijven.

Achterin het boek staat een verantwoording waarin de auteur verklaart welke situaties en mensen echt bestaan hebben. Wonderlijk hoe weinig fictie er in het verhaal voorkomt. En toch word je als lezer meegezogen in wat precies een heel fictief verhaal is, maar uiteindelijk een schat aan historische realiteit bevat. Het is duidelijk dat de auteur heel wat opzoekwerk heeft gedaan. Zijn eerdere boeken bevatten ook steeds een bron van informatie. 

Een tegenvaller vind ik de kaft. De zee en de wolven komen wel aan bod in het boek, maar ik voel geen echte band met het verhaal.