Pinokkio

Het verhaal van Pinokkio begint met een stuk hout. Het stuk hout komt in de werkplaats van een oude timmerman terecht, baas Kers. Wanneer die er een tafelpoot van probeert te maken, komt het stuk hout echter tot leven. Baas Kers hoeft het stuk hout niet meer en geeft het aan zijn vriend Geppetto. Geppetto snijdt er een prachtige marionet uit. Groot is zijn verbazing wanneer die tot leven komt.
Maar Gepetto is nog niet van zijn verbazing bekomen, of Pinokkio begint al deugenietenstreken uit te halen. Van zodra hij kan stappen, rent hij het huis uit en loopt weg. Geppetto vliegt, door een misverstand, de gevangenis in, en Pinokkio blijft alleen achter. Al gauw blijkt dat Pinokkio een jongetje is dat alleen maar aan zichzelf denkt en met niets of niemand rekening houdt. Wanneer de arme Gepetto terug thuis komt, treft hij een uitgeputte en verhongerde Pinokkio aan, met opgebrande voeten. Geppetto geeft het kleine beetje eten dat hij nog bezit aan de arme Pinokkio en maakt nieuwe voeten voor hem. Hij verkoopt zijn jas om voor Pinokkio een ABC-boek te kunnen kopen zodat hij naar school kan gaan.
Pinokkio start met volle moed aan dit nieuwe leven. Maar algauw laat hij zich verleiden om naar een marionettentheater te gaan kijken. Pinokkio verzeilt van het ene ongeluk in het andere. Hij wordt achterna gezeten door moordernaars, gered door de blauwe fee, hij wordt beroofd en belandt in de gevangenis. Pinokkio ontsnapt maar geraakt vast in een klem in het bos. Een boer vindt hem en stopt hem als waakhond in een hondenhok.
Na vele omzwervingen bereikt Pinokkio terug het huis van de fee. Die belooft hem dat ze hem zal omtoveren tot een echte jongen wanneer Pinokkio zich weet te gedragen. Maar Pinokkio laat zich weerom verleiden en reist mee naar Luilekkerland. Daar toegekomen verandert hij al snel in een ezel. Hij wordt verkocht aan een circus maar wanneer de circusdirecteur hem niet meer kan gebruiken, belandt hij bij een man die Pinokkio wil laten verdrinken om hem nadien te kunnen villen en zijn huid te gebruiken om een trommel mee te maken. Wanneer Pinokkio in het water terechtkomt, verandert hij opnieuw in een houten marionet en kan zichzelf uit het touw bevrijden. Hij zwemt verder weg de zee in. Dan wordt hij opgeslokt door een haai. In de buik van de haai woont sinds enkele jaren Geppetto.  Hij is ook door deze haai opgeslokt geweest tijdens zijn zoektocht naar Pinokkio. Pinokkio en Geppetto ontsnappen uit de buik van de haai. Pinokkio is zo blij dat hij Geppetto weerziet dat hij  besluit vanaf die dag een brave, flinke jongen te zijn. Van de ongehoorzame, luierende marionet is niets meer te merken. Als beloning tovert de fee Pinokkio uiteindelijk om tot een echte jongen. En zo kent dit verhaal toch nog een goede afloop.
Het was heel lang geleden dat ik het verhaal van Pinokkio nog gezien of gelezen had. Het verbaasde mij bij het lezen dan ook hoe gruwelijk dit verhaal eigenlijk is. Het is helemaal geen leuk, ontspannend kinderverhaal. Oorspronkelijk zou de auteur dit verhaal ook niet enkel voor kinderen geschreven hebben. Carlo Lorenzini, alias Carlo Collodi, was een vrijmetselaar 'en sommigen speculeren dan ook dat onder meer de kritiek op de stijve samenleving en het thema van de transformatie van 'bespeelde pop' tot 'zelfstandig mens' daarop is geïnspireerd.’
De vrijmetselarij gelooft essentieel in de maakbaarheid van de mens en de samenleving via een constant proces van verbetering. In het verhaal moet de ondeugende Pinokkio zich ook steeds bewijzen. Hij moet tonen dat hij een flinke, brave, zorgzame jongen kan zijn en dan pas tovert de fee hem om tot een echte jongen. Geppetto en de goede fee zijn vergevingsgezind. Wanneer Pinokkio zware fouten maakt, geven zij hem steeds een nieuwe kans. Uiteindelijk wordt de kleine Pinokkio ‘volwassen’.
Dit verhaal is een heruitgave van het oorspronkelijk verhaal van 1883 'Le avventure di Pinocchio'. De prenten die het verhaal illustreren zijn met zachte kleuren ingekleurd. Het verhaal wordt er echter niet minder donker door. De prenten visualiseren de hoofdthema’s doorheen het verhaal. Dacht u ook dat Pinokkio opgeslokt werd door een walvis? Lees dan het boek nog maar eens na en bekijk de prenten nog een keer!
De auteur wil met het verhaal een duidelijke boodschap overdragen. Vooral in de subtitels bij elk hoofdstuk wordt dit heel duidelijk gesteld. Pinokkio is en blijft een klassieker. Een echt sprookje dat onze kinderen doorheen het verhaal een aantal levenslessen wil bijbrengen. Maar evengoed blijft het een spannend voorleesverhaal voor grote kleuters, kinderen, jongeren en volwassenen die soms nog kind durven te zijn.