Peer Gynt

Aan de voet van de berg wordt een bruiloft gevierd. Daarop zijn Peer Gynt en zijn moeder ook uitgenodigd. Het ziet er best gezellig uit maar Peer verveelt zich en glipt weg op zoek naar avontuur. Dat vindt hij aan de overkant van de rivier waar hij met een aantal boeren en boerinnen een praatje maakt. Ze geloven de grootsprakerige Peer niet maar dagen hem wel uit om iets van de schat van de bergkoning te halen.

Dit fragment hoort bij het bekendste muziekstuk van Edward Grieg, nl. Peer Gynt. Hij componeerde het op basis van het toneelstuk Peer Gynt dat Ibsen schreef. Het stuk vertelt het verhaal over de egoïstische Peer die mensen door zijn slecht gedrag choqueert maar dankzij ontmoetingen op reizen langzaam een beter mens wordt. Zowel het volledige toneelstuk als de muzikale bewerking zijn omslachtig. Maar de verwerking van het fragment waarin Peer de bergkoning ontmoet, biedt kinderen een ideale kennismaking. Daarin vullen tekst, muziek en illustraties elkaar mooi aan. Op het eerste zicht lijken de op elkaar aansluitende en bladvullende illustraties erg statisch, maar het kleurgebruik geeft de sfeer van het verhaal treffend weer. De landschappen zien er puur, Noors en haast idyllisch uit, en bij de ontmoeting met de bergkoning benadrukken de donkere kleuren de dreiging. De tekeningen verbeelden ook gedetailleerd wat er geschreven staat waardoor de beknopte tekst beter tot zijn recht komt. Een druk op de kleine muzieknoot op elke bladzijde brengt de bijhorende muziek tot leven. En ook al stopt elk fragment vrij abrupt toch overheerst het gevoel dat de muziek naadloos aansluit bij het verhaal.

Voor wie na deze eerste kennismaking meer wil weten, zijn er twee aanvullende bladzijden met een beknopte voorstelling van Edward Grieg en een toelichting bij muzikale termen en de beluisterde fragmenten.

Deze uitgave van Het verhalenorkest is een erg mooi vormgegeven verwerking van één van de mooiste composities. Ideaal om jonge kinderen te helpen genieten van klassieke muziek.