Pas op: breekbaar

Kate O’Brian heeft maar één doel in haar leven en dat is starten aan de Yale University. Niet vanzelfsprekend als je alleen op de wereld staat en een hoop geheimen meesleurt. Om er te geraken, is Kate echter tot veel in staat, heel veel. Overnachten in een vochtige kelderkamer, een job na de schooluren, maar ook manipuleren, liegen, bedriegen. Haar volharding bracht haar al tot Waverly, een prestigieuze privéschool in New York. Nog één stapje ... 

Ze zoekt en vindt de ideale ‘kruiwagen’ in Olivia Sumner, een rijkeluiskind in New York. Zij heeft genoeg geld, aanzien en macht om Kate’s ticket naar Yale te verzekeren. Kate wordt opgenomen in het groepje van de populairste meisjes en ze verhuist zelfs naar het prachtige penthouse van de familie Sumner. De toekomst lacht Kate toe! Als Mark Redkin als nieuwe directeur marketing van de school wordt aangenomen, dreigt Olivia uit Kate’s grip te glijden. Dat mag niet gebeuren! Bovendien vindt Kate Mark een echte griezel. Hij lijkt ook net iets te veel te weten dan Kate zou willen. Haar geheimen moeten koste wat kost bewaard blijven. Ze heeft te hard gewerkt om alles nu te verliezen.

De voorkaft toont een zwart-witfoto van de rug en hals van een blond meisje met een wit kanten bloesje aan. In grote fluo-oranje letters staat de titel er als een grote stempel overheen. In het boek staat zowel vooraan als achteraan een foto van de skyline van New York. De achterflap, ook in een fluo-oranje kleur, geeft al een klein deel van alle geheimen prijs en maakt je nieuwsgierig naar de rest. De zin ‘Oké, ze hebben allebei hun geheimen, wie niet?’ richt zich persoonlijk tot jou als lezer en zet je meteen aan het denken. Het boek is opgedeeld in hoofdstukken waarbij telkens de naam van het hoofdpersonage en de datum worden weergegeven. Als opener krijgen we een flashforward naar het dramatische einde. Twee meisjes in het ziekenhuis: het ene meisje ligt zwaargewond in bed, het andere zit ernaast op een stoel. Je zou het jammer kunnen vinden dat het einde al wat weggegeven wordt, maar eigenlijk stoort dat niet.

Er wordt afwisselend geschreven vanuit het standpunt van Kate en dat van Olivia. Op die manier krijg je een heel mooi inzicht in de gedachten en motieven van beide meisjes. Erg veel sympathie kon ik echter niet voor hen opbrengen. Kate liegt en manipuleert erop los en Olivia is een verwend nest dat alles vanzelfsprekend vindt. In de eerste hoofdstukken gebeurt er niet al te veel. Kate werkt gestaag voort om haar doel te bereiken en palmt Olivia zonder problemen in. Voor de rest wordt de tijd opgevuld met activiteiten die typisch zijn voor rijke Amerikaanse meisjesstudenten. Als Mark Redkin zijn intrede doet, begint het verhaal een spannendere wending te krijgen. Geheimen worden stilaan onthuld en we krijgen een vrij voorspelbaar, maar toch wel spannend einde met een onverwachte twist.

Hou je van een hoog Gossip Girl-gehalte dan zal je met dit boek zeker aan je trekken komen. Zijn rijke Amerikaanse meisjesscholen niet je ding dan blijft dit evengoed een spannende young adult-thriller die je zeker wilt uitlezen.