10+ | 2010
Leopold
ISBN 978-90-258-5723-3
FICTIE , 135 p. , €13.95
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels

Papegaaien liegen niet

Lydia Rood (auteur)

Dit verhaal speelt zich af in een krottenwijk van Jinegota in Nicaragua. Mateo is schoenpoetser en woont bij zijn oma. Zijn zus Lina werkt in een andere stad en komt hooguit twee keer per jaar voor een weekend naar huis. De lezer wordt dadelijk ondergedompeld in de harde werkelijkheid van de armoede.Elk detail wordt levendig beschreven: het armoedige onderkomen, oma die van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat hard werkt, het voortdurend leven met honger, de uitzichtloosheid van de aan alles vretende armoede. Of misschien is er toch hoop. Mateo heeft lang en hard gespaard, hij zet al zijn geld in op een hanengevecht. Hij hoopt met de winst een honkbalhandschoen te kunnen kopen. Hij ziet het al voor zich dat hij een beroemde honkballer wordt. Maar hij heeft op de verkeerde haan ingezet en hij is alles kwijt. Tot overmaat van ramp had hij zijn schoenpoetsgerief ter bewaring aan een vriend schoenpoetser gegeven terwijl hij om boodschappen ging en deze is ermee verdwenen. Nu kan hij geen schoenen meer poetsen en heeft hij geen inkomen meer. Oma is radeloos, ze begrijpt ook zijn gedrag niet.
Mateo lijkt in een negatieve spiraal te zitten,  maar hij probeert dingen uit het verleden te begrijpen. Hij voelt dat de mensen iets belangrijks over zijn vader verzwijgen. Wanneer zijn gedrag nog meer escaleert vindt er een belangrijk gesprek plaats tussen Mateo en Lina. Lina blijkt zijn moeder te zijn en als lezer vermoed je dat ze misbruikt werd door haar vader. Ondertussen blijft Mateo zoeken naar een nieuwe bron van inkomsten want tot overmaat van ramp heeft Lina een lelijke enkelbreuk opgelopen, en hierdoor is ze haar werk kwijt. Mateo maakt uit kleurrijke repen afvalplastic een mooie vlieger. Deze blijkt goed te verkopen. Dit brengt Lina tot het sublieme idee om met een leuk karretje al die vliegers in de grote stad aan de toeristen te verkopen. De papegaai lokt hen met zijn grappige opmerkingen. Lina en Mateo beleven veel plezier aan hun werkelijk goed lopend handeltje.
Er gebeurt veel in dit verhaal, teveel om op te sommen. De papegaai die Mateo van zijn beste vriend gekregen heeft, is vaak de rode draad. Eerst weet men niet wat aan te vangen met dat lelijk scharminkel maar dan geraakt iedereen aan hem gehecht.
Een mooi verhaal waarin je ondergedompeld wordt in de rauwe werkelijkheid van de armoede. De auteur brengt dan ook alle facetten aan. Ondanks de harde werkelijkheid is het boeiend, gevoelig en ook spannend verteld. Het verhaal is ook erg menselijk met sterke emotionele confrontaties. Het mooie perspectief van het nieuwe handeltje biedt aan het eind een opening om de spiraal van tegenslagen te doorbreken.

Hilde Ramboer
Armoede | Straatkinderen | Geheimen