Overspoeld

Pieter wil na zijn eindexamen aan de middelbare school niet onmiddellijk verder studeren. Hij kiest ervoor om zich enkele maanden belangeloos in te zetten via vrijwilligerswerk. Hij maakt heel bewuste keuzes maar buiten zijn wil komt hij in Sri Lanka terecht waar hij Engelse les mag geven aan dove en blinde kinderen. Ondanks zijn scepsis vooraf wordt het een ongelofelijke boeiende en mooie ervaring voor hem. De laatste dagen voor zijn terugreis brengt hij samen met een vriend door aan zee. Hij leert er ook de Zweedse Elin kennen en wordt stapelverliefd op haar. Maar hun geluk wordt heel snel doorbroken door een allesverwoestende tsunami.
Het verhaal is opgebouwd volgens de structuur van een voetbalwedstrijd omdat Pieter heel zijn verhaal over deze periode oproept tijdens de uitzending van de finale van het WK tussen Nederland en Spanje. Omdat Pieter na de verschrikkelijke gebeurtenissen in Sri Lanka liever alleen is, kiest hij ervoor om alleen naar die wedstrijd te kijken. De voetbalwedstrijd leidt soms wat af van het eigenlijke verhaal maar anderzijds is het ook een originele vondst om de spanningsboog van de wedstrijd te gebruiken als leidraad voor Pieters verhaal.
Dit fictieve verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. De auteur werkte samen met een vrijwilliger, die in 2004 op Sri Lanka verbleef en er bijna overspoeld werd door de tsunami. Dit zorgt ervoor dat het verhaal levensecht wordt. De directe schrijfstijl met veel flashbacks draagt er zeker toe bij dat het verhaal zeer aangrijpend wordt. Het is zo krachtig dat je als lezer zou willen dat je alle gebeurtenissen stil zou kunnen zetten en dat je Pieter kon helpen om zo'n groot trauma te boven te komen.