Out there

De gordiaanse kloof

Na het vertrek van Bon Jon en Jan blijven Erdim, Olivia, Mevrouw Van Dam en Willem verdwaasd achter in 'The out there'. Het vinden van een persoonlijke sleutel die toegang biedt tot de Exit lijkt de enige uitweg. Maar wat gebeurde er met de tweelingbroer van Willem? Zonder sleutel sprong hij Bon Jon achterna. Willem maakt zich ernstig zorgen en gaat op zoek naar een manier om zijn broer Jan terug te halen. Mauris Operimentum wijst hen de weg naar de Bron van Herelingh via de Gordiaanse Kloof. Alleen op deze manier zullen ze een volgende exit vinden. De Kloof is grillig, een plek die alle dimensies en tijd overstijgt. Een plek voor iedereen die reden heeft om het gezag te ontduiken. Het gevaar schuilt om elke hoek, met grillige tijdlijnen aan de horizon. Gewapend met het gestolen boek 'Der Werderopstanding' broedt Willem op een plan voor broer Jan. Zal hij erin slagen om hem terug te vinden? En wat met Olivia die zichzelf telkens opnieuw letterlijk terug lijkt tegen te komen? Wie slaagt erin om als eerste uit de Out There te ontsnappen en wat is hiervoor nodig? En wat gebeurt er na de Out There?

Net zoals de vele tijdlijnen bestaat dit verhaal uit vele laagjes. Elk van de hoofdpersonages volgt een eigen traject, wordt achtervolgd door herinneringen uit het verleden. Inzichten in eigen persoonlijkheid en realiteit vormen de sleutel tot een volgend traject. De tocht die het viertal maakt, wordt onderbroken door verschillende flashbacks van de personages in hun vorig leven. Dit geeft veel diepgang aan het verhaal en zet de personages sterk op de kaart. De verwijzingen naar klassiekers zoals 'De tovenaar van Oz' en 'De vos Reynaert' zijn goed gevonden. Ook de vele verwijzingen naar films zoals 'Magnolia', 'Star Wars' en 'Birds' zetten het verhaal bijna om in beeld.

Geen gemakkelijk boek door de vele verhaallijnen die door elkaar lopen en veel achtergrondkennis vragen van de lezer. Desondanks blijft het tweede boek uit de reeks van 'Out There' erg spannend en leest het als een trein. Maar een overzichtskaart voor of achteraan in het boek had een handig instrument geweest om op terug te vallen bij de vele verschillende namen van plaatsen en mythische figuren. Een derde deel is duidelijk in de maak. Hopelijk biedt deze meer duidelijkheid, ik kijk er alvast naar uit!