Op een dag was de liefde moe

Op een dag was de liefde moe en viel ze zomaar op straat neer. Ze gaat zelfs dood. Mensen die voorbijkomen proberen haar weer tot leven te wekken, maar slagen er niet in. Twee kinderen graven een kuil voor haar, brengen een deken, eten en drinken en een boek, "omdat dood zijn lang kan duren." Wanneer het meisje haar een chocoladetaart brengt - "voor als je zin hebt in zoetigheid" -  staat de liefde weer op, schrokt de taart naar binnen en vertrekt naar huis.
Dat de liefde gevoed wordt met chocolade kan geen toeval zijn, maar waarom is dit een cruciaal element in het verhaal?
De tekst blijft eerder abstract, waar de prenten een concreter verhaal vertellen in beelden. De liefde wordt afgebeeld als een vrouw, moeder des huizes. Op een dag lijkt ze haar gezin moe en vertrekt ze naar buiten. Wanneer ze op het einde weer terugkomt, stapt ze de eetkamer in, alwaar manlief en twee kinderen bescheiden naar de grond kijken.
Dit boek is prachtig geïllustreerd en vormgegeven door beginner Tim Van den Abeele. Zoals gesteld wordt in de visietekst op zijn website, wil hij monotypes maken waarin de wereld weergegeven wordt als een cinematografische droom. Hij gebruikt graag de Amerikaanse suburbs als decor en zoekt de angsten, verlangens en neuroses in de moderne wereld. Het onverklaarbare speelt een belangrijke rol in zijn illustraties. De elementen die hij zelf aanhaalt, zijn ook duidelijk aanwezig in zijn debuutboek. In de close-ups van gezichten die paginagroot werden weergegeven, slaagt hij erin om de doorleefdheid van een gezicht minutieus weer te geven.
Bij het lezen van een grote naam als Paul Verrept zijn je verwachtingen hoog gespannen. Het is in dit boek echter illustrator Van den Abeele die met de pluimen gaat lopen. De tekst blijft aan de oppervlakte en wordt gelukkig aangevuld en verheven door de illustraties.
Is dit boek een kinderboek? Hoewel De Eenhoorn het indeelde bij 8+, is het antwoord op die vraag ‘neen’. In de nieuwe categorie ‘kinderboeken voor volwassenen’  zal dit boek best hoog scoren. Maar een boekhandel kan dit bezwaarlijk bij de kinderboeken indelen. Los van dit aspect blijft het een prachtig boek om te lezen, om betekenis in te zoeken en te blijven ontdekken.