Onze Octopus

Op een dag viel er zomaar een octopus op het dak van ons huis. Hij was niet van plan om weg te gaan en daar is niet iedereen blij mee. Gelukkig maakte hij snel vrienden. Okkie werd zijn naam. Klusjes doen, glijbaan spelen, knuffels redden uit een sloot … hij deed het allemaal. Iedereen wilde eigenlijk wel zo’n Okkie op z’n dak. Maar dan verdwijnt hij even plots als hij gekomen is …

Peter Bently staat bekend om zijn boeken op rijm. Wanneer een boek op rijm vertaald moet worden zorgt dat voor een extra moeilijkheid. De vertaling door Bette Westera is goed gelukt, al moet je er goed op letten dat je in de juiste cadans leest, anders gaat het vreemd klinken. De inhoud van het verhaal is lieflijk en hoort thuis onder de term ‘feel good’. Uiteraard komt alles op het einde goed.

De illustraties zijn van de hand van Steven Lenton. Dat hij houdt van kleurrijke prenten merk je ook in dit boek. Hij heeft getracht om de mensen zo divers als mogelijk voor te stellen. Niet alleen in uiterlijke kenmerken maar ook in gedragingen. Zo is er een papa die de was ophangt en een mama die het hek schildert. Hij verwerkt ook vele details in zijn tekeningen zodat je wel even zoet bent met kijken. Zijn favoriete tijd is de Kerstperiode en dat merk je aan de prent ongeveer midden in het boek. Het is de meest warme en sfeervolle van allemaal.

Voor de aandachtige lezer en kijker is er een kleine twist ingestoken op het einde.

Gezellig prentenboek op rijm. Ideaal verhaaltje voor het slapengaan.