Onze baby

Abel krijgt een zusje en daar kijkt hij enorm naar uit. Op een beschrijvende wijze vertelt Abel hoe hij de zwangerschap van zijn moeder beleeft. We volgen Abel die het bezoek bij de gynaecoloog, de groei van de baby in de buik, de dutjes van mama, de rol van de vroedvrouw, de geboorte en het knuffelen met zijn zusje uitlegt. Korte stukjes tekst worden afgewisseld met grote tekeningen. Het boek is vooral informatief en geeft summier weer wat er in een gezin gebeurt wanneer er een nieuw gezinslid in aantocht is.

"Onze baby" bekijkt de zwangerschap vanuit de ogen van grote broer Abel. De verschillende stappen worden op een overzichtelijke manier uitgelegd en daar is het boek in geslaagd. Toch komen we niet zoveel te weten over welke gevoelens er in het gezin spelen. Is het spannend dat er een nieuw gezinslid is? Gaat dat gepaard met angst of net met heel veel geluk? De onderliggende emoties blijven achterwege en de focus ligt op het praktische verloop van een zwangerschap en geboorte. Om dat proces uit te leggen wordt er vaak in metaforen of rondom de kwestie gepraat. Zo is een kleine baby een ‘zaadjesbaby’, een grote baby een ‘meloenbaby’ en is de vagina een ‘speciaal gaatje’. Leuk accent in de illustraties is dat een groen vogeltje elke bladzijde opnieuw opduikt en dezelfde weg aflegt als van het gezin. De tekeningen geven het verhaal kleur en passen bij het beschrijvende karakter van de tekst.

Voor veel kinderen is het spannend om grote broer of zus te worden en biedt dit boek informatie van wat er te gebeuren staat. Informatief en eenvoudig, maar ook niet meer dan dat. De vele verschillende emoties die kinderen en ouders voelen, blijft achterwege. Ideaal als inleidend boek met de nodige basisinformatie voor toekomstige broers en zussen.