Ontdekkingsreizigers hoeven niet ver te gaan

Philomena, zeg maar Phil, groeit op in een ongewoon gezin. Vaak is ze alleen met haar vader en een oude groottante thuis, omdat haar moeder op reis is voor haar werk. Eerst weet ze niet goed wat aanvangen met het dagboek dat ze van moeder krijgt, maar tijdens het opschrijven van haar twijfels over het nut van een dagboek, begint ze ervan te dromen dat haar boek weleens uitgegeven zou kunnen worden. Dat is natuurlijk de ideale motivatie om ’s avonds de gebeurtenissen van de voorbije dag neer te pennen in wat al snel haar ‘nachtboek’ wordt.

De dagboekvorm aangevuld met veel speelse en grappige illustraties zorgt ervoor dat dit boekje heel aantrekkelijk is om te lezen. De hoofdstukken zijn kort en de titels ervan wekken de nieuwsgierigheid van de lezer. De vlotte schrijfstijl met niet te lange zinnen dragen daar zeker toe bij. Vanaf de eerste bladzijde voel je al een zekere sympathie voor Phil, omdat ze duidelijk beschrijft hoe ze zich voelt bij hetgeen rondom haar gebeurt. Waarom reageert haar beste vriendin anders dan vroeger? Wat is het geheim van een tante die komt logeren? Waarom kan ze geen woord uitbrengen wanneer een jongen onverwacht de deur komt opendoen? Haar openhartigheid in combinatie met een kinderlijke nieuwsgierigheid nemen je helemaal mee in haar levensverhaal. De ongewone levenssituatie maakt de gebeurtenissen onvoorspelbaar, ook al zijn die vaak zeer alledaags.
‘Ontdekkingsreizigers hoeven niet ver te gaan’ is een bijzonder mooie uitgave in een handig formaat met illustraties in aangename grijs- en blauwtinten.