3+ | 2017
Clavis
ISBN 978-90-448-3005-7
FICTIE , 20 p. , €12.95
gebonden , prentenboek
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Oenny bouwt een huisje

Ruth Wielockx (auteur) Ruth Wielockx (illustrator)

Het knuffeldiertje (of is het een hondje?) Oenny en het vogeltje Marcel spelen buiten. Oenny kijkt wel op van het leuke huisje dat Marcel heeft, maar hij past er zelf niet in. Samen beslissen ze een huisje voor Oenny te maken. Terwijl Marcel hem raad geeft, zet Oenny de planken op elkaar. Het wordt een heel gezellig huisje en Oenny is dolgelukkig als Marcel bij hem op bezoek komt.

Dit boekje werd ontworpen voor Unicef. De thema’s vriendschap en samenwerken zullen in vele landen tot een boeiend gesprek leiden, maar er zit ook een diepere betekenis in het verhaal. Het is in de geschiedenis nog nooit gebeurd dat zoveel mensen onderweg zijn, hetzij op de vlucht voor geweld, door hongersnood of op zoek naar een menselijker bestaan. Veel kinderen wonen al jaren in vluchtelingenkampen of verblijven ergens illegaal en zonder vaste stek. Dit zo duidelijke beeld van een knus huisje, waar het gezellig en fijn om te verblijven is, zal, waar ook ter wereld dit boekje bekeken wordt, voor kinderen erg belangrijk zijn.

Het verhaal is heel eenvoudig en duidelijk. Het wordt sober verteld, waarbij de gevoelens van de diertjes in de dialogen goed gebracht worden. De illustraties zijn verzorgd en in heldere vrolijke kleuren gegoten. De composities zijn evenwichtig doch hebben weinig dynamiek. De tekenstijl komt klassiek over en is westers georiënteerd. In de optiek om het over de hele wereld te verspreiden is dat een minpuntje. Bij ons zal het boekje minder succes hebben door de erg klassieke, statische tekenstijl, al is het zeker een vrolijk boekje voor peuters. 

Hilde Ramboer
Spelen | Hutten bouwen
uit de reeks: Oenny