Nooit meer dievenschool

Zwijsen is gekend om zijn taalmethodes en zijn goede leesboeken. De reeks ‘Boekbende’ is ontwikkeld om tegemoet te komen aan de noden van de jonge lezer. Na het aanvankelijk lezen is het immers belangrijk dat het kind veel leest. Daardoor zal het ook steeds beter gaan lezen. De boeken uit deze reeks zijn wat dikker en volgen de leesontwikkeling van kinderen stap voor stap. Ze volgen de huidige AVI-indeling die door het Cito is opgesteld. Boekbende gaat er prat op om spannende boeken te bieden en dat in verschillende leeftijdscategorieën. Daarenboven sluiten ze aan op de technische leesontwikkeling van kinderen. Zo krijgen ze alle kansen om goede lezers te worden. De lay-out is rustig en overzichtelijk. De bladspiegel wordt regelmatig doorbroken door een passende illustratie. Cover en inhoud sluiten goed aan bij de leefwereld van de lezers. Het verhaal wordt in stripvorml verkort weergegeven aan de binnenkant van de cover.
Rolf komt uit een familie van dieven. Er werden al drie boeken geschreven over Rolf: Dievenschool, Dievenschool op vrije voeten en Terug naar Dievenschool. Rolf voelt zich echter geen dief en liep tijdens zijn opleiding weg. Hij wordt stiekem een geheim agent en hij moet ervoor zorgen dat de Dievenschool sluit. De Dievenschool gaat echter weer open en tot Rolfs grote schrik is de nieuwe baas niemand minder dan zijn eigen vader. Gelukkig slaagt Rolf er nogal heldhaftig in om de Dievenschool toch opnieuw te doen sluiten. In dit laatste deel wordt hij door zijn vader ontvoerd en heeft hij geen andere keuze dan toch een dief te worden. Rolf gaat akkoord op voorwaarde dat men zich houdt aan de regels van een goede dief: 1. Steel alleen ’s nachts als de mensen slapen, 2. Steel alleen van mensen die heel rijk zijn, 3. Maak nooit een kind of een zieke bang, 4. Gebruik nooit wapens of geweld, 5. Laat het huis netjes achter. Bij elke inbraak die zijn vader doet, kan Rolf hem betrappen op het overtreden van de regels en is er dus telkens geen buit. De dieven zijn Rolf meer dan beu, maar Rolf gaat nog een stapje verder en geeft de dieven een koekje van eigen deeg.
Ook dit boekje leest vlot en houdt je aandacht gevangen. Het thema is nogal ongeloofwaardig, maar spreekt absoluut tot de verbeelding. Het idee dat boeven betrapt worden op het overschrijden van de regels en hun dikke buit netjes terugleggen is wel grappig! Een leuk boek met goede ingrediënten: spanning, avontuur, humor, boeven en geheim agenten!