Natuurlijk doe je zo
Elke week vragen (en antwoorden) om de aarde een stukje groener te maken
De aarde is er elke dag voor ons, maar zelden zijn we ons daarvan bewust. Patsboem, een educatieve uitgeverij, wil daar iets aan veranderen. Zij hebben een boek gemaakt dat elke week een ander thema behandelt; dat kan over een dier (van een titicacakikker tot de olifant) zijn, een natuurverschijnsel (het weer), maar ook over een plaats op aarde (van de woestijn naar de savanne), over wat mensen goed en niet goed doen (plastic, electronica en natuur in de stad). Zo heb je dus 52 thema's en elke week/thema is opgedeeld in zeven korte vragen; één vraag voor elke dag. Op de vierde dag wordt er altijd een vraag aan de lezer gesteld met als doel zelf een antwoord te bedenken.
Je merkt aan alles dat dit boek met heel veel enthousiasme en kennis tot stand gekomen is. In korte stukjes tekst krijg je heel wat informatie die je overdondert en verrast. Je geraakt gefascineerd door elk onderwerp dat wordt aangehaald: of je er nu van tevoren al veel van af wist of niet, ze slagen erin om de informatie om een zeer aantrekkelijke en open manier aan te bieden. Door de informatie op te delen in zeven delen/dagen, moet er niet worden tegenop gezien om te starten met lezen. De thema's zijn zeer actueel en toepasselijk op ons dagelijks leven. Zo denk je een keertje na over de 150 kledingstukken die in jouw kast hangen en de veertig die je elk jaar maar koopt en ook veertig die je weggooit. Maar evengoed wordt heel eenvoudig uitgelegd waarom je als koukleum liever naar de Zuidpool zou gaan dan naar de Noordpool. Door de vele vragen die worden gesteld wordt de lezer getriggerd om een antwoord te vinden.
Helaas blijft de lay-out een drukke bedoening met een overvloed aan extraatjes en fantasietjes die het geheel vaak tot een chaos herscheppen. Dat is jammer want de achtergrond is vaak een bijzonder mooie foto die voor zich spreekt. Ook de verschillende kleurvakken waar de tekst in staat werkt meer storend dan begeleidend en eist te veel aandacht op van de bladspiegel.
Het is de bondige informatie die zo vernieuwend en inspirerend is dat het boek de moeite waard maakt. Het kan niet anders dat iedereen die dit boek vastpakt regelmatig zal beseffen hoe knap onze wereld in elkaar zit, en dat het echt wel de moeite is om er zorg voor te dragen. Dat moeten geen grootscheepse acties zijn, maar kleine ingrepen in je dagelijks leven kunnen al een verschil maken. Toch blijft het in de eerste plaats een ontzettend interessant boek dat zeker niet moraliserend wil overkomen, maar de schoonheid, het verbluffende en het wonderlijke in de kijker wil zetten. En daar zijn ze glansrijk in geslaagd.