Nachtleven!

Welke ouder heeft het nooit tegen zijn kind gezegd: ‘Ga maar slapen, iedereen slaapt nu.’  Na het lezen of bekijken van ‘Nachtleven!’ durf ik te betwijfelen of je kind nog in dat smoesje zal trappen.  Wat valt er immers veel te spotten in het donker! De lezer wordt tijdens de nacht mee op reis genomen en maakt kennis met allerlei lichtgevende en reflecterende dingen. Ook verschillende soorten licht worden op een eenvoudige maar duidelijke manier uitgelegd.

Op het eerste gezicht leek dit niet onmiddellijk de meest boeiende materie, maar dat de inhoud van het boek zo uitgebreid zou zijn, was wel verrassend.  Naast de gekende sterren, planeten en nachtdieren met aangepaste ogen komen er ook veel minder gekende dingen aan bod zoals paddenstoelen, mysterieus licht, stenen, grotten, zeevonk enzovoort.

Op donkere bladzijden wordt er in collagestijl een beknopte uitleg gegeven bij illustraties met glow in the dark accenten. Er wordt specifieke terminologie gebruikt, maar die wordt op kindvriendelijke wijze uitgelegd zonder te simplistisch te worden. Achteraan in het boek wordt er vermeld dat er bewust voor illustraties gekozen werd omdat er niet zo veel beelddocumentatie is van de wonderbaarlijke lichtgevende wereld. De illustrator veroorloofde zich ook wat artistieke vrijheid.

‘Nachtleven!’ is misschien niet een boek waar je spontaan aan denkt om over te lezen, maar het is absoluut origineel qua inhoud. Kinderboek of niet, ook als volwassene leerde ik bij en kwam ik dingen tegen waar ik het bestaan niet eens vanaf wist. 

De donkere achtergrond die de nacht voorstelt, zorgt voor een meerwaarde. De tekst staat in een lichte kleur gedrukt waardoor het geheel niet te zwaar wordt. De tekstjes bij de collage mochten wel in een groter lettertype gedrukt zijn.

Na de wonderbaarlijke nachtelijke reis is het tijd om op te staan, en met het opkomen van de zon is de magie van de geheime lichtjes verdwenen.

‘Nachtleven!’ is een knap uitgewerkt weetjesboek dat zeker de moeite waard is om te lezen en te bekijken.