In naam van de vrijheid

Dit is het vervolg op ‘In het spoor van De Rode Leeuw’. Rafael en Mateo keren na twee jaar in De Nieuwe Wereld terug naar Spanje. Ze blijken vergezeld van een Azteekse god, die gretig alle informatie en ervaringen opneemt aan de andere kant van de oceaan. Ze hopen snel al hun vrienden terug te zien, maar dat is niet zo vanzelfsprekend. Niello strijdt met zijn geliefde Ana aan de zijde van De Rode Leeuw tegen slavenhandelaars. Estella is met een gevaarlijke en geheime Joodse missie naar de Nederlanden vertrokken, zonder zelfs haar geliefde Pablo te mogen informeren. En toch kruisen de wegen van al deze vrienden zich opnieuw.
Opnieuw slagen de twee auteurs erin een spannend verhaal neer te zetten, waarbij je als lezer ongemerkt een flinke portie geschiedenis ingelepeld krijgt: over het conflict tussen Spanje en de Lage Landen, over het belang van godsdienst, over de slavenhandel, over de Azteken, over onderwijs en wetenschap in die tijd, …
De verschillende verhaallijnen zijn daarbij wel niet evident om te volgen, en dit is ronduit onmogelijk wanneer je het eerste deel niet gelezen hebt. De korte voorstelling van alle personages op twee bladzijden als intro is daarvoor echt niet voldoende. De illustraties houden dezelfde dubbelzinnigheid als in deel 1: schitterend als miniaturen aan het begin van een hoofdstuk, maar in andere illustraties zo kinderlijk, en dus ver van de jongvolwassen wereld van de personages.