Moppereend

Eend was mopperig. De vijver was opgedroogd, dus ze kon niet zwemmen.
En ze had niemand om mee te spelen.
Een klein grijs wolkje verscheen boven haar hoofd en volgde haar overal.

Eend is slecht gezind en dat merken alle dieren in haar buurt. Wanneer ze haar zin niet kan doorvoeren, gaat ze op zoek naar een ander dier dat met haar wil spelen. Zij vindt dat niemand met haar wil spelen. Maar is dat wel zo? Konijn wil samen huppen, hond wil samen graven, schildpad wil samen soezen. Ook haan, geit en varken willen wel samen dingen doen maar eend heeft er telkens geen zin in. Het grijze wolkje boven het hoofd van eend wordt stilaan een grote donderwolk die op barsten staat. Alle dieren worden er mopperig van. Gaat deze bui ooit nog over? Ja hoor! Plots spat de wolk uiteen in miljoenen glanzende druppels en verschijnt er een regenboog aan de hemel. Alle dieren spelen nu vrolijk samen in de regen!

Een leuk prentenboek om met kleuters of kinderen van de eerste graad te werken rond emoties (in dit geval ‘boos’). Het is leuk dat je de slechte bui kan zien hangen op de prenten. Het maakt deze emotie erg zichtbaar en daardoor ook bespreekbaar. Het hoopvolle einde met de regenboog geeft op een mooie manier weer dat er na regen zonneschijn komt, dat na een vervelende bui er weer plezier komt. Een beetje creatieve juf kan hier zeker mee aan de slag.

De illustraties zitten vol dynamiek en kleur. Naarmate het verhaal verder gaat worden de kleuren steeds dreigender. Bij sommige illustraties heb ik het moeilijk met de verhoudingen van de dieren. Vooral daar waar de eend bij het konijn afgebeeld wordt, stoort het mij. Het konijn lijkt er wel een reus. De prent waarbij alle dieren samen spelen in de regen vind ik dan weer prachtig. Er wordt gespeeld met taal en klanken in het boek. De intonatie wordt verduidelijkt aan de hand van het lettertype en de lay-out. Het is een goed uitgekiend boek.