Monumentaal

De knapste en gekste gebouwen

Monumentaal heet dit boek en zo oogt het ook wel: groot, opvallend en mooi vormgegeven. Die eerste indruk blijft ook overeind bij het doorbladeren van dit boek. Gespreid over de continenten en doorheen de tijd vind je hier een keur aan monumenten: musea, tempels, paleizen, standbeelden ... ze passeren allen de revue. Eerst krijg je, over een dubbele pagina, informatie over het desbetreffende werelddeel, gaande van het aantal landen over het bevolkingsaantal tot de gemiddelde temperatuur. Alle monumenten staan ook op de kaart afgebeeld. Vervolgens krijg je op de volgende pagina’s wat meer uitleg.

Een enorm boeiend boek, al is de vraag wie er het meest mee in zijn nopjes zal zijn. De volwassen lezer kan mijmeren bij reisherinneringen of zal dromen van nieuwe reisdoelen en is zo misschien meer geïntrigeerd door dit boek dan de modale tienjarige. Maar wie wil weten waar zich het pianohuis bevindt, de grootste kunstmatige waterval ter wereld of de bibliotheek waarvan de gevel lijkt te bestaan uit metershoge boeken, kan zich in dit prachtige boek uitleven. Jammer wel dat de naam van de ontwerper van ons eigenste Atomium verkeerd is gespeld. Ook merk je aan kleine dingetjes dat dit boek een origineel Frans boek is. De melding dat men voor de bouw van het parlement in Boekarest een oppervlakte nodig had ter grootte van de eerste vier districten van Parijs, zal een niet-Fransman niet veel zeggen.

Maar dat is detailkritiek, want dit boek is een fantastisch geschenk voor globetrotters en architectuurliefhebbers, of ze nu jong of iets minder jong zijn.