Miljonairskind

Het geheim van het onderhuis

Stel je voor: je ouders winnen de grote pot bij de loterij. Wat zouden jouw ouders met al dat geld doen? Wel, de ouders van Zilver en zijn zusje overkwam het. Op een dag werden ze plotsklaps multimiljonair. Uit schrik voor vervelende reacties van de buitenwereld en voor criminelen, houden ze hun winst angstvallig geheim. Ze wonen ogenschijnlijk in een eenvoudig huisje, dragen sjofele kledij en willen vooral niet opvallen. Onder hun huis hebben ze echter een waar paradijs gebouwd. Een dierentuin, een achtbaan, een zwemparadijs … Je kan het zo gek niet bedenken; bijna alles is er. Maar wat heb je aan zo'n rijkdom als je die met niemand mag delen. Zilver is het beu en besluit zijn beste vriend Lennon in vertrouwen te nemen. Samen komen ze uit op inbraakplannen in het onderhuis. Ze bedenken een plan om de inbreker te ontmaskeren.

Voor Ilona de Lange is dit haar debuut als jeugdschrijver. Ze combineert het schrijven met een job als communicatieadviseur. Het idee voor dit verhaal is ontsproten bij het fantaseren over het winnen van de loterij met haar gezin. Heerlijk is het om daarover te fantaseren, en dat merk je ook in het verhaal.

Het eerste deel is minder vlot geschreven dan de rest van het boek. Het verhaal start nogal beschrijvend, waardoor er weinig vaart in zit. Eens je daar voorbij bent, wordt er spanning opgebouwd en komt er vaart in.

De bladspiegel is nogal druk, omdat er weinig witruimte tussen de regels is gelaten. Gelukkig staan er regelmatig illustraties in het boek, waardoor het oog wat rust krijgt. Die tekeningen in grijstinten zitten boordevol details en humor. Het duurt even voor je er op uitgekeken bent. Als je de boektrailer opzoekt, komen stukjes echt tot leven. Heel leuk gedaan! Aan de binnenkant van de kaft zie je een plattegrond van het onderhuis, het lijkt wel door Zilver zelf getekend. Zo kan je een beetje volgen waar het verhaal zich allemaal afspeelt. Micky Dirkzwager heeft hier heel fijn werk afgeleverd.

De laatste pagina doet vermoeden dat er een tweede deel komt. Ondertussen is dat er ook. Dus voor de liefhebbers van dit genre is er een opvolger voorzien.