Mila en Zilver. De vloek van de smaragd

Wauw, wat een boek!!
Laat me met de kaft beginnen. Volle maan, drie piramides en twee kinderen die in het donker naar een ronde cirkel kijken die een kopie van de volle maan lijkt te zijn. Samen met de titel 'De vloek van de smaragd' doet de covertekening je neus van nieuwsgierigheid kriebelen.  
Het boek heeft een bijzonder handige inhoudstafel. Er zijn dertien hoofdstukken. De eerste twaalf hoofdstukken zijn telkens opgedeeld in drie deeltjes. De schrijfster heeft de titels van de deeltjes zeer goed gekozen want als je nieuwsgierigheid nog niet helemaal gewekt was, dan is dat bij het lezen van de titels zeker wel het geval.
Het verhaal is spannend vanaf de eerste bladzijde. Hoofdstuk één start namelijk met de volgende zin: "Op haar tenen sloop Mila langs de muur. Ze zag geen hand voor ogen en de planken kraakten onder haar voeten. De muffe geur van stof kroop in haar neus. Hier was in geen tijden iemand geweest." Die vier zinnetjes waren genoeg om me in een luie stoel te nestelen en te lezen tot het boek uit was. Het eerste hoofdstuk laat ons kennismaken met Mila en haar beste vriend Zilver, een echte piratenjongen. In het tweede hoofdstuk leren we Doushka, oom Ferri en tante Isa kennen. Doushka is Mila's kindermeisje. Oom Ferri en tante Isa wonen in een groot kasteel vol geheimen. Op het landgoed van het kasteel heeft oom Ferri een kleine dierentuin en een klein pretpark laten bouwen. Ook staat er een grote grijze loods. Maar daar mogen Mila en Zilver helemaal niet komen van oom Ferri. De loods is absoluut verboden terrein. Maar Mila en Zilver kunnen helemaal niet weerstaan aan de aantrekkingskracht van de loods.
De loods herbergt een enorme grijze ballon in de vorm van een sigaar met daaronder een soort metalen roeiboot voor acht mensen. Mila en Zilver hebben nog nooit zoiets gezien. Wanneer ze oom Ferri samen met een uitvinder, Theodor Kober, de loods horen binnenkomen, verstoppen Mila en Zilver zich in de roeiboot. Theodor Kober heeft een proefvlucht met de zeppelin gepland. Voor ze het beseffen, stijgen ze samen met Theodor op en start het avontuur pas echt. De zeppelin stort neer in het midden van de woestijn. Theodor besluit om het luchtschip te repareren terwijl Mila en Zilver op zoek gaan naar hulp. Tijdens hun lange tocht door de woestijn worden ze door de wachters van de dochter van de sultan meegenomen. Gelukkig heeft Jasina, de sultansdochter, het goed met hen voor. Zo rollen Mila en Zilver van het ene in het andere avontuur.
Jasina maakt namelijk een tocht door de woestijn omdat ze het graf van Farao Na-Reb wil vinden. Ze wil een scarabee, die uit het graf gestolen werd en waar volgens haar een vloek op rust, terug naar het graf brengen. Maar tijdens hun tweede avontuur gebeuren er allerlei vreemde dingen. Het dienstmeisje en één van de wachters worden ziek, Mila's horloge verdwijnt, Zilvers kompas raakt stuk en ook Jasina wordt ernstig ziek. Is het de vloek of is er een saboteur in het gezelschap?
Het boek laat ons niet enkel een fantastisch spannend verhaal lezen, het levert ook een schat aan leerrijke informatie. Je leert wat een zeppelin is en hoe die vliegt, je komt te weten hoe een kompas werkt, je leert over piramides en waarom die gebouwd zijn, wat hiërogliefen zijn, enzovoort.  Alles wordt op een duidelijke manier omschreven maar het wordt nooit belerend.
Dit boek is een echte aanrader. En zeker om in de klas te lezen. Ik kijk alvast uit naar een volgend avontuur van Mila en Zilver.