Mijn vriend Hitler

'Mijn vriend Hitler' is een goed geschreven historische roman. Dit verhaal gaat over de vriendschap tussen Adolf (Hitler) en Gust. Gust vertelt in de ik-persoon over zijn leven samen met zijn kameraad Adolf. Anno 1905 was Hitler ook al een extravagant persoon. Hij had een erg dominant karakter, was eigenzinnig en had zelfs toen al zijn eigen bijzondere kijk op de maatschappij.
Dit maakt dat het boek minder toegankelijk is. Het is heel moeilijk om jezelf in te leven in de buitengewone vriendschap die deze twee jongemannen hadden. Gust is van het volgzame type. Hij voelt zich snel schuldig wanneer hij iets doet dat niet naar de zin is van zijn enige vriend. En dat is nogal vaak. Adolf weet immers heel goed weet wat hij wil, wat hij niet wil en hoe hij wil overkomen op de buitenwereld. Dus moet Gust zich in allerlei bochten wringen om aan de strenge eisen van zijn vriend te voldoen.
Wanneer op het einde van het verhaal blijkt dat Hitler jarenlang in een zelfgeconstrueerde leugen heeft geleefd verbreekt hijzelf alle contact. Gust blijft alleen achter maar verliest het respect voor zijn vriend niet. Interessant is de epiloog die vertelt wat er gebeurde met de verschillende personen die we in dit boek leerden kennen.