Mijn vader woont in het tuinhuis

Jacques Vriens schrijft een realistische en humorvolle roman over echtscheiding. Wanneer de tweeling Joeri en Lara horen dat hun ouders willen scheiden, weten ze niet wat denken. Ze zitten in het 6e leerjaar, en veel van de kinderen uit hun klas hebben gescheiden ouders. Wat ze hierover horen voorspelt niet veel goeds. Ze vragen zich af hoe hun ouders dit gaan aanpakken, en welke gevolgen het voor hen zal hebben.

Joeri en Lara zijn allebei verdrietig en vinden het moeilijk om met de scheiding om te gaan. Ze zien hun ouders allebei graag en willen niet kiezen tussen beide. Doorheen dat alles vinden ze vooral steun bij elkaar, ook al kijken ze allebei met een andere bril naar de scheiding. Samen zoeken ze een manier om met alles om te gaan. En zoeken ze een manier waarop ze hun mening kunnen laten meetellen in dit hele verhaal.

Vriens slaagt erin om duidelijk te maken hoeveel impact een scheiding kan hebben op het leven van kinderen. Het verhaal lees je afwisselend vanuit Joeri en Laura's perspectief. Beide kinderen hebben duidelijk hun eigen stem. Het is dus steeds snel duidelijk wie aan het woord is. Vriens raakt naast de scheiding ook nog een aantal andere thema’s aan, zoals de overgang naar het middelbaar, goede vriendschappen en tattoos.

Een goed geschreven boek dat kinderen die in deze situatie zitten zeker kan steunen.