Mijn potje

Over ‘het potje’ werden al talloze boekjes uitgegeven, om kinderen te helpen bij hun zindelijkheidstraining. Deze uitgave onderscheidt zich door een ruim aanbod van stimulansen om de peuter aan te moedigen. Eerst en vooral is het thema mooi uitgewerkt, en aanvullend horen er een set mooie beloningsstickers en een prachtige poster bij.

Het verhaal begint met – uiteraard – een potje. Dat tuimelt een helling af, en meteen is de nieuwsgierigheid van de peuters gewekt. Het rode potje valt op de kop van een hond, en dus ziet iedereen een rode hoed. Dat is de aanzet van het verhaal en daarmee is de toon gezet. Telkens krijgt het potje een andere functie: de beer gebruikt het om thee uit te drinken, voor de poes is het een bedje… Zo gaat het door tot de haas zijn potje terug wil. Haas gaat fijn op zijn potje zitten mijmeren, terwijl alle dieren verrast toekijken.

Dit boekje sprankelt in alle opzichten een levendige vrolijkheid uit. Als peuter zou je zo een rood potje wel willen. Het boekje nodigt het kind uit om op zijn potje weg te dromen. De illustraties zijn mooi: expressieve dieren in een toch sobere tekenstijl, harmonieuze composities in zachte kleuren. Daar hoort dan nog een goed verteld verhaal bij. Dat er ook moeilijke woorden aan te pas komen, zoals ‘balanceerpot’, vinden peuters leuk. Het sluit aan bij hun woordenspel en hun drang om steeds meer te weten te komen. Hoe moeilijker het woord, hoe groter ze zich voelen. 

De lay-out is mooi verzorgd en als kers op de taart voelen de zacht glanzende bladen stevig aan. Een aanrader voor peuters (en ouders) die bezig zijn met zindelijkheidstraining.