Mijn eerste woordenboek op rijm

In dit boek laten Jan en Noortje je kennis maken met een heleboel woorden. De voorwerpen worden afgebeeld in zachte aquareltekeningen. Er wordt steeds dezelfde zin gebruikt om de woorden aan te brengen: ‘dit is een … en dat is een …’ De tweede zin op een pagina's rijmt op de eerste en de laatste op de derde. De woorden waarom het draait, worden in het groot en rood weergegeven waardoor ze nog eens extra in het oog springen.
Dit schrijversduo is niet aan zijn proefstuk toe. Ze hebben al ruim driehonderd kinderboeken geschreven. Wie kent er niet ‘Liselotje en haar potje’ of ‘Het grote verhalenboek’? Ook Jan en Noortje zijn vertrouwde peuterfiguren, die al heel wat meegemaakt hebben in de boeken van Busser en Schröder.
In dit boek laten Jan en Noortje je peuter kennis maken met een aantal woorden. Het positieve aan dit boek is dat de woorden op rijm aangebracht worden. Rijmen is leuk en je peuter zal op deze manier ook de woorden makkelijker onthouden. Er wordt ook een vaste zinsconstructie gebruikt, wat zorgt voor herkenbaarheid en herhaling. Tussen de twee woorden die je in een zin ziet staan, zit ook een link ‘verstopt’. Samen met je peuter kan je op zoek gaan naar het verband tussen deze twee woorden. Soms is het heel duidelijk, maar af en toe moet je toch al eens wat dieper gaan nadenken. Zo zie je bijvoorbeeld een tijger en een beer die een streepjestrui aan heeft. Of een bordje met daarnaast een taart afgebeeld.
Het is een Nederlands boek, gemaakt door en Nederlands duo … en dat uit zich ook in de woorden die aangebracht worden. Zo vind je een (wind)molen, een speen, patat terug in het aanbod.
De woorden die je terugvindt op één pagina hebben geen verband met elkaar. Het rijmen van de woorden lijkt mij belangrijker dan de inhoud, de woorden die ze willen aanbrengen. De tekeningen zijn niet altijd even duidelijk. Een verband lijkt bijvoorbeeld op toiletpapier. De krant en de sneeuw worden niet in hun context weergegeven waardoor ik vermoed dat maar weinig peuters zelf op het idee zullen komen van wat daar wordt afgebeeld.
Mij kan het boek niet echt bekoren maar ik denk wel dat het een topper zal zijn voor peuters en kleuters die graag rijmen. Daarnaast is het ook gewoon fijn om samen met je peuter op zoek te gaan naar de verbanden tussen de prenten die afgebeeld staan. Maar als informatief woordenboek zou ik het niet echt een aanrader noemen.