Mijn eerste boek over het lichaam

Mijn eerste boek over het lichaam is de duidelijke titel van deze encyclopedie voor de allerkleinsten. Het is een echte aanrader voor leergierige kleuters. Het boek bevat veel informatie en is interactief. Kinderen worden uitgenodigd om vraagjes te beantwoorden, dingen zelf uit te testen, een spelletje te spelen ... De prenten zijn leuk vormgegeven voor de leeftijd. Ze bevatten net de juiste hoeveelheid aan details om een goede balans te behouden tussen ludiek en duidelijk. De felle kleuren zullen kleuters aantrekken, ook al doen ze pijn aan de ogen van sommige volwassenen.

De informatie start meteen al op de cover. Daarop zie je een mannetje dat voor de helft bestaat uit een skelet. Zo zie je meteen waar er botten in je lichaam zitten. Wanneer je het boek openslaat, zie je een inhoudsopgave. Boven die inhoudsopgave staat ook voor de kleuter verduidelijkt dat die er staat zodat je al kan zien wat er in het boek te ontdekken is. En dat is heel wat. Het boek is erg volledig: botten, spieren, gezond omgaan met ons lichaam, de weg van ons voedsel, je longen, je hart, ademen, zintuigen ... Heel wat belangrijke functies van ons lichaam komen in dit boek aan bod.

Op de volgende bladzijde leren we dat iedereen er langs de buitenkant anders uitziet. Er is aandacht voor diversiteit, al wordt dat niet letterlijk zo benoemd. Het hoorapparaat van het centrale jongetje wordt bijvoorbeeld in de tekst genegeerd. Onder de prent staat dat lichamen er langs buiten anders uitzien, maar dat er vanbinnen veel hetzelfde is. Daarna volgen figuren van onze botten en onze spieren. Voor de spieren krijgen we een doorschijnende prent, zodat ook duidelijk is waar deze spieren in ons lichaam zitten.

Tot daar de bouw van ons lichaam. Het volgende deeltje gaat over onze gezondheid. Hier leren we hoe belangrijk bewegen is. Diverse kinderen voeren allerlei bewegingen uit. Een leuk meisje met een dinotrui dat in de rolstoel zit illustreert hoe verschillende spieren ons helpen bij het dansen. Op de pagina erna leren we met een zoekplaat dat ook gezond eten, veel drinken en voldoende slapen belangrijk zijn.

Daarna gaat het over de functies van ons lichaam. We volgen op een verticale prent op de volgende twee bladzijden de weg van ons voedsel. Longen, hart, ademen, bloed, zintuigen en hersenen volgen. Het boek sluit af met gevoelens. Daarbij kunnen we door middel van schuifjes gezichtsuitdrukkingen veranderen en is er een prent waarop we de gevoelens van kinderen aan het strand kunnen proberen te herkennen (en bespreken waarom ze zich zo voelen).