Mijn dieren

6 prenten om naar te kijken, 6 geluiden om naar te luisteren

In dit boekje worden zes huisdieren voorgesteld: de hond, de poes, de kanarie, het konijn, de cavia en de pony. Elk dier krijgt een dubbele pagina toebedeeld. De illustraties zijn wat minimalistisch en lijken wel getekend met een sjabloon. Ze komen nogal kinderachtig over: er is geen perspectief en verkeerde verhoudingen zijn standaard. Alle dieren hebben dezelfde lege, naïeve uitdrukking doordat hun ogen overal hetzelfde zijn: grote zwarte bollen die in het niets staren. Elk dier wordt weergegeven in zijn vertrouwde omgeving: de hond zit in de tuin bij zijn hok, de poes zit in de woonkamer, de kanarie in zijn kooi, het konijn in de groentetuin, de cavia in zijn kooitje en de pony staat in de wei. De cavia en het konijn zijn in close-up weergegeven waardoor hun omgeving niet echt duidelijk meer is. Je ziet wel een stukje van de kooi of het looprad, maar het staat niet volledig in beeld.
Bij elk dier vind je een knopje. Als je er op drukt, krijg je het geluid van dat dier te horen. Dat duurt ongeveer zes seconden. Het geluid van de cavia zal voor veel peuters een verrassing zijn. Interessant is natuurlijk het geluid van het konijn. Vermoedelijk is het de bedoeling dat je het beestje hoort knabbelen aan een wortel, maar met je ogen toe kan het net zo goed een krant zijn die tot een propje herleid wordt.
Het boekje is uitgegeven in een vierkant formaat en heeft dikke geplastificeerde bladzijden. Jammer genoeg zijn de hoeken niet afgerond, wat het toch meteen wat minder geschikt maakt voor de allerkleinsten. Op de laatste pagina zijn alle prenten nog eens in het klein weergegeven. Het kind wordt uitgenodigd om te vertellen wat het op de prent ziet en welk geluid het maakt. Het geheel is ook erg zwaar, wat het voor kinderhanden moeilijker hanteerbaar maakt. Achteraan in het boek zijn instructies opgenomen in verband met de batterijen die in de rug van het boek zitten.