14+ | 2010
Moon
ISBN 978-90-488-0443-6
FICTIE , 205 p. , €15.95
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Mierenkolonie

Jenny Valentine (auteur)

Mieren die in hun eigen kleine gemeenschap hun leventje leiden, dat lijkt ook op te gaan voor de flatbewoners van een groot huis in Londen. Hoofdpersonages zijn de zestienjarige Sam en de tienjarige Bohemia. Sam is weggelopen van huis, scharrelt zijn kostje bij elkaar als vakkenvuller in een supermarktje en mijdt het liefst contact met de andere bewoners. Bohemia heeft het zwaar te stellen met haar onverantwoordelijke moeder Cherry, die amper lijkt te beseffen dat haar dochter opgevoed dient te worden, maar des te meer haar eigen pleziertjes verzorgt. Eigenzinnige oude dame Isabel en haar al even eigenzinnige hondje Deurmat, schubbige huisbaas Steve en stoere Mick maken het gezelschap compleet. Ze krioelen door elkaars leven, net zoals de mieren die overal opduiken op de bladzijden van dit boek.
Afwisselend doen Sam en Bohemia hun verhaal en zo kom je stilaan te weten waarom Sam is weggelopen. Ook Bohemia draagt een trieste voorgeschiedenis met zich mee. Uiteindelijk raken de levenslijnen van alle personages met elkaar verweven, waarna de catharsis volgt.
Net als in haar vorige boeken voor jongeren hanteert Valentine een oorspronkelijke, onverbloemde en soms zelfs ruwe stijl. Het resulteert ditmaal in een verhaal over jezelf leren kennen, verantwoordelijkheden opnemen, pesterijen en hoe één foutje grote gevolgen kan hebben. Bij momenten confronterend, soms humoristisch, vaak gevoelig, maar bovenal een authentiek geluid in het jeugdboekenwereldje.

Ilse Trimborn
Geheimen | weglopen
origineel: The Ant Colony (Engels) - Jenny de Jonge (vertaler)