Meneertje Prot

Betty en Sjon leven gelukkig in hun huisje bovenop de berg. Terwijl Betty timmert, doet Sjon de strijk. Hun geluk kan niet op wanneer hun zoontje geboren wordt. Hun knaapje werd met een knal geboren en het baasje laat ongelooflijk veel scheetjes. Hij is een echte protkampioen. Maar zijn protten zijn zo hevig en stinken zo hard dat iedereen uit zijn buurt blijft. Ook als hij groter wordt, moet hij in zijn eentje spelen, tot groot verdriet van zijn ouders. Betty troost hem met een verwenbadje. Tot groot vermaak, ontdekt het kereltje dat hij met de lucht uit zijn darmpjes ongelooflijke bellen kan blazen. Er groeit een plan, hij begint met ballonnen opblazen. Het hele dorp reageert enthousiast en weldra is hij een superman die de hele streek van energie voorziet. Er komt een megaprot fabriek en alle huizen krijgen vloerverwarming met prot energie. Het kleine baasje produceert alle nodige energie.

Het is een grappig verhaal met een thema dat kleuters wel aanspreekt: protjes laten met een geurtje lokt in de klas altijd hilarische reacties uit. Het verhaal krijgt kleur door de plezierige tekeningen. De mooie composities, levendige kleuren en dynamiek voelen prettig aan. Ze maken het verhaal levensecht, de gevoelens van verwondering, verdriet zijn heel duidelijk op het gezichtje af te lezen. Het verhaal is in rijm geschreven en de auteur is er wonderwel in geslaagd om het boeiend te vertellen, met een rijke woordenschat en grappig taalgebruik. Het vertellen in rijm geeft het voorlezen een speelse cadans mee en een positieve energie. Er zit een mooie wijsheid in vervat: ‘wat je ook hebt, je kan er altijd iets goeds van maken’.

Een eenvoudig en grappig verhaal waarbij het jongetje van zijn nadeel een groot voordeel maakt. Het boek kan een aanzet zijn om bij oudere kleuters het thema bio-energie aan te snijden.