Marcelo en de echte wereld

Marcelo is geboren met het syndroom van Asperger, een vorm van autisme. Dit betekent onder andere dat hij zich minder makkelijk kan inleven in andermans gedachten en gevoelens dan de gemiddelde mens.
Hij houdt ervan om paarden te verzorgen op zijn aangepaste school. Hij leeft in een boomhut in de achtertuin en hoort muziek in zijn hoofd. En Marcelo vindt het allemaal best. Hij kijkt uit naar een lange zomervakantie waarin hij drie maanden lang paarden mag verzorgen. Maar dat is buiten zijn vader gerekend. Die kan de situatie van Marcelo iets minder makkelijk accepteren en vindt dat het tijd wordt dat Marcelo geconfronteerd wordt met de echte wereld. Hij regelt voor hem een vakantiejob in het postkantoor van zijn advocatenkantoor. Als Marcelo erin slaagt drie maanden lang in de ‘echte’ wereld te functioneren, dan mag hij het jaar erop zelf kiezen naar welke school hij zal gaan. Als het hem niet lukt, moet hij naar een ‘normale’ school.
Wanneer Marcelo tijdens het werken ontdekt dat zijn vader een firma verdedigt die niet helemaal zuiver op de graat is, moet hij kiezen. Kiest hij de kant van degene die zijn hulp nodig heeft, of kiest hij voor zichzelf en doet hij alsof hij niets gezien heeft?
'Marcelo en de echte wereld’ is, naast een boek over Asperger, ook een typisch tienerboek. De schrijver slaagt erin om dicht bij de echte leefwereld van tieners te blijven, maar de lezer kruipt tegelijkertijd in het hoofd van een wel heel speciale tiener.
Dit boek is mooi geschreven, maar het feit dat de autistische Marcelo medelijden voelt met een slachtoffer van de firma en in actie schiet, maakt het verhaal eigenlijk een beetje onrealistisch.