Mannetje Jas

Mannetje Jas heeft het altijd koud: warme jassen, heetgestookte kacheltjes, hete thee … niets lijkt te helpen. Op de duur draagt Mannetje Jas zoveel jassen over elkaar dat hij niet meer in zijn huisje kan en nog bibbert hij de hele dag door. Gelukkig komt iemand op het idee om een ontmoeting te regelen met Vrouwtje Jas …
Eenzaamheid en verlangen naar menselijk concact en warmte vormen de centrale thema’s in dit prentenboek. Op een originele maar herkenbare manier worden deze gevoelens aanschouwelijk gemaakt voor kleuters vanaf vier jaar. Zoals het hoort in een geslaagd prentenboek vullen woord en beeld elkaar aan en kunnen ze niet los van elkaar worden gezien. In de tekeningen speelt Posthuma met kleur, vorm en tekentechnieken, wat een fris en levendig resultaat oplevert. Grappig zijn ook de details zoals de kleurrijke elektriciteitssnoeren van de vele elektrische dekens op het bed van Mannetje Jas of de gigantische broedlamp boven dat bed. En natuurlijk is er het kleine vogeltje dat het mannetje trouw volgt op zijn zoektocht naar warmte en dat op het einde van het verhaal blijkbaar ook de liefde vindt.
Het boekje leent zich goed voor individueel lees- en kijkplezier, maar het is goed bijzonder goed bruikbaar in een klassituatie. Het kan niet alleen gebruikt worden om met kleuters rond relaties te werken, maar bijvoorbeeld ook het over kleding, stoffen en patronen te hebben. Posthuma’s springerige figuurtjes met dunne ledematen, zijn gebruik van collagetechnieken en uitvloeiende inktpatronen voor de weergave van kledingstofjes kunnen inspiratie opleveren voor knutsel- en tekenopdrachten.
Mannetje Jas is een vertederend en rijk prentenboek dat de eerste keer werd gepubliceerd in 2006. In 2011 werd het opnieuw gedrukt, misschien wel naar aanleiding van de gelijknamige theatervoorstelling die in dat jaar werd gelanceerd.