Leven tussen de apen

Dit informatief boek is onderdeel van Wonderwaar, een reeks kinderboeken over wetenschappelijke verwondering. Het tot leven brengen van de verhalen achter de wetenschap startte in december 2020 met het eerste boek van de serie Op missie naar de zeebodem.

In dit zesde deel gaan we op pad met Jane Goodall. Wie anders dan Goodall kan je namelijk in de kijker zetten in een boek over het bestuderen van chimpansees? Op een verhalende manier wordt beschreven hoe ze in 1960 naar Tanzania reisde, en op welke manier ze deel begon uit te maken van een chimpanseefamilie. Een bladzijde tekst wordt telkens afgewisseld met een paginagrote illustratie.

Enkel het verhalende deel zit in het boek. Er wordt geen bijkomende informatie gegeven over het onderzoek van Goodall, en dat vind ik best jammer. Sommige stukken zouden best een verklarende of uitdiepende, informatieve uitleg mogen krijgen. Dan zou je de combinatie hebben van het verhalende en het informerende aspect. Door nu enkel in te zetten op het verhalende deel, worden er kansen gemist.

Van de illustraties door Joachim Sneyers ben ik geen onverdeelde fan. Ze missen voor mij diepte en samenhang. De mensen en dieren hebben soms een wat vreemd uiterlijk, en lijken wat te zweven tegen de achtergrond.