Lasse Kangoeroe heeft een soldaat in zijn hoofd

Nele Reynders heeft een boekje geschreven over een jongetje met een autismespectrumstoornis. Lasse heeft een soldaat in zijn hoofd die hem bevelen geeft wat hij zoal mag en niet mag doen. Dat gaat zo de gehele dag door. Het is een moeilijke en vermoeiende taak voor Lasse om zonder problemen de dag door te komen. Soms lukt het, maar dikwijls ook niet. De auteur heeft de kangoeroe genomen als symbool dat staat voor de verwarring in het hoofd van Lasse.

De oorspronkelijke bewoners van Australië gaven verschillende namen aan de kangoeroe naargelang de beschrijving van degene die het dier voor het eerst ontdekten, en dat zorgde voor verwarring. Vooral de illustraties vertellen hoe moeilijk het soms is voor de kleine jongen om de dag zonder al te veel conflicten door te komen. De cirkelvormige bubbels in zachte pastelkleuren geven duidelijk aan wat het is om opgesloten te zitten in je hoofd en je lichaam. Dat is mooi gedaan.

Voor kinderen en hun begeleiders is het een waardevol verhaal om met duidelijke beelden te laten zien wat het doet met een kind die te maken krijgt met een autismespectrumstoornis. Een invoelend en warm verhaaltje, en vooral een middel om met kinderen om te gaan die het moeilijk kunnen uitdrukken. Dit soort verhalen zijn van groot belang om te proberen uitdrukken wat onzegbaar is.