Lady Smoke

Ik zal alles doen om mijn volk te redden. Alles.

Op deze softcover zie je een smokende kelk, overdadig versierd door blauwe edelstenen. Naast een beknopte uitleg op de achterflap kom je op voorhand niet echt veel te weten over het verhaal. En dat is jammer. Want pas wanneer je in het boek begint, merk je dat dit een tweede deel is. Naarmate je verder in het boek komt, begin je te vermoeden dat er ook nog een derde deel aan zit te komen. En dit is inderdaad het geval. Eind 2020 verschijnt het laatste deel van de trilogie in het Nederlands.

Je ontmoet koningin Thea (kort voor Theodosia) die net samen met een aantal vertrouwingelingen ontsnapte uit het paleis van de wrede Kaiser. Hij hield haar jarenlang gevangen nadat hij haar land veroverde. De Kaiser onderdrukt Thea’s volk, maar daarnaast ook veel andere landen en volkeren. Hij is vooral gericht op het verwerven van macht en rijkdom. Een overzicht van alle overheerste landen krijg je op een wereldkaart vooraan in het boek.

Nu Thea ontsnapt is, krijgt ze hulp van haar tante en zoekt ze een manier om haar volk te bevrijden. Zo komt Thea terecht in een wereld vol mensen met macht, want het idee is dat Thea trouwt om middelen te krijgen om haar volk te bevrijden. Maar is dit wel de weg die ze wil volgen? En kan ze er achter komen wie er uit is op eigen gewin of wie echt het beste met haar voorheeft.

Omdat dit een tweede deel is, moet je aanvankelijk wat tijd investeren om de personages te leren kennen. Het lijkt me een goed idee om te starten bij deel 1 ‘Ash Princess’. Je wordt meegenomen in de twijfels die de jonge koningin zonder macht heeft. Wanneer ook magie betrokken wordt in de verhaallijn, zorgt dat voor een extra dimensie. Er zijn een aantal spannende passages, maar het verhaal kabbelt grotendeels rustig verder. Dit is wel vaker het geval bij een middelste boek van een trilogie. Om te weten of het laatste deel het verhaal naar een hoger niveau tilt, zal nog even afwachten zijn.