Labyrint

Labyrint … of hoe een mooie droom in een Griekse tragedie kan veranderen. Lander groeit op als een schat van een kind, als rustige puber, als lieve jongen, als toffe broer, als degelijke zoon, als voorbeeldleerling en droomlief. Maar als hij ouder wordt, ontdekt hij iets nieuws in zijn leven: drugs. De nieuwe wending die hij hiermee zijn leven geeft, doet zijn goede reputatie op alle vlakken teniet en hij vernietigt uiteindelijk ook zichzelf.
De speciale opbouw van dit boek maakt het vreemd om lezen. Het verhaal wordt aangevat als een televisie-uitzending. Binnen die uitzending is er plaats voor getuigenissen van verschillende mensen uit het leven van Lander. Wanneer je alle verhalen hebt beluisterd (of in dit geval gelezen), krijg je een totaalbeeld van Lander en van hetgeen uiteindelijk tot zijn dood heeft geleid. De interviewstijl leest vreemd en doet ondanks de ikvorm waarin elk personage spreekt, afstandelijk aan. De stukjes zijn te kort om echt voeling te krijgen met de verschillende personages en daardoor blijft het eerder bij een gebundelde getuigenis dan dat het geheel een echt doorleefd verhaal wordt.
Ondanks de vreemde schrijfstijl blijft dit boek wel stilstaan bij een thema dat actueel blijft en laat het op zijn manier zien dat zelfs de beste kinderen ooit in een moeilijk parket kunnen geraken. Zeker een boek dat bruikbaar is in het onderwijs om te werken rond de problematiek van drugs.