12+ | 2011
Leopold
ISBN 978-90-258-5913-8
FICTIE , 445 p. , €12.50
gelijmd
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Kus me - Kus me niet

Lydia Rood (auteur)

Marieke is een gewoon meisje van twaalf jaar, maar ze komt uit een bijzondere familie. Ze schaamt zich voor haar familie. Haar vader leeft samen met zijn twee vrouwen, waarvan één de moeder van Marieke is. Verder bestaat haar familie uit twee jongere broertjes, een jonger zusje en Goos. Goos is de pleegbroer van Marieke en meteen ook haar beste vriend.
Marieke is erg slim en ook dat wil ze zo veel mogelijk verbergen. Ze mocht een klas overslaan in de lagere school en hierdoor begint haar lichamelijke ontwikkeling later dan bij haar klasgenoten. Ook dat is voor Marieke een reden om te denken dat ze nooit aanvaard zal worden in haar nieuwe klas. Toch merkt ze dat sommige van haar klasgenoten haar wel leuk vinden. Bij andere klasgenoten vindt ze dan weer geen aansluiting.
Marieke wordt uitgenodigd voor verschillende clubjes op school. Zo is er de schaakclub, waarbij Marieke terecht kwam door een niet zo leuke jongen waarmee ze toch iets begon. Verder is er het pingpongtoernooi dat ze samen met haar handtastelijke gymleraar organiseert. Marieke doet ook mee aan het schooltoneel, waarbij ze erg getalenteerd blijkt te zijn. En het allerbelangrijkste clubje is de debatingclub. Daar leert ze Samir kennen, de jongen van haar dromen. Wanneer Samir vakantiewerk komt doen bij haar vader in de schapenstallen, laat ze dan ook geen kans voorbij gaan om hem beter te leren kennen.
Het is een rustig voortkabbelend verhaal over een meisje van twaalf, dat net zoals elk ander meisje van haar leeftijd een aantal complexen heeft. Het verhaal volgt Marieke doorheen haar eerste jaar op de middelbare school. Het is heel herkenbaar voor elke brugklasser. De onzekerheid, het erbij willen horen … Fijn aan het boek is ook dat er geen enkele gebeurtenis ongeloofwaardig is. Er gebeuren geen grootse dingen, maar het boek blijft wel spannend. Zal Marieke kunnen ontsnappen aan haar handtastelijke leraar? Hoe gaat ze om met haar vreemde familie? Hoe maakt Marieke vriendinnen? En vooral: zal ze ooit het hart van Samir voor zich kunnen winnen?

Tinne Geuens
Gezin | Anders zijn | Verliefd zijn | School