Kriebeltenen

Kriebeltenen is een boek over nieuwe schoenen krijgen. Dat is best herkenbaar voor heel wat kinderen. In dit boekje komen er verschillende soorten schoenen aan bod: laarzen, sandalen, sportschoenen ...

Het boekje is eenvoudig. Simpele woordjes vormen korte zinnen. Voor de kleinste kleuters mankeert er echter nog wat bindtekst. Er wordt bijvoorbeeld nergens letterlijk gezegd dat Lily’s schoenen te klein zijn. Op de tekening kan je dit op een subtiele manier wel zien, maar je jonge kleuter dient daarop gewezen te worden.

Nadat Lily in haar schoenen kriebeltenen kreeg, vertrekken Lily, Oscar en hun mama naar de winkel. Op de volgende pagina zien we Lily onderweg. Je zou dus verwachten dat ze op de bladzijde daarna bij de winkel is, maar daar blijkt dat ze eerst langs opa gaan. Ook komt er opeens een wielerkoers voorbij. Vlak voor de winkel komen ze ook nog een zwerver tegen die nieuwe schoenen kan gebruiken. Zoals je merkt is de weg naar de winkel niet erg realistisch gevormd, maar een goede aanleiding om meerdere types schoenen aan bod te laten komen.

Wat wel goed is aan dit boekje is de meerstemmigheid. Eindelijk nog eens een boekje met een zwart meisje in de hoofdrol (de zwerver is trouwens blank). In de winkel ziet Lily haar vriendje Lou. Lou heeft wat langer haar en een bril. Lily en Lou krijgen dezelfde schoenen, wat kinderen wat leert over gender. Heel fijn dat er aan deze details werd gedacht bij deze nieuwe reeks.