Kriebelende kruipertjes / Mega mooie mini monsters

Omkeerboek

Nieuw in de populair-wetenschappelijke reeks 'Waanzinnig om te weten' is dit omkeerboek. In dit boek werden de eerder uitgegeven boeken 'Mega mooie mini monsters' en 'Kriebelende kruipertjes' samengebracht.
'Kriebelende kruipertjes', de titel zegt het al, geeft meer informatie over alle soorten insecten. Het boek begint met een inleiding op kindermaat over de biologische indeling in soorten. Dit maakt de enorme hoeveelheid insecten die in het boek aan bod komen al een pak overzichtelijker.
Vervolgens worden de verschillende soorten overlopen, zoals oorwormen, termieten, kevers, mieren etc. Na deze inleidende hoofdstukken worden een paar soorten van dichterbij bekeken.
'Mega mooie mini monsters' bundelt informatie over microscopisch kleine diertjes, bacteriën enzovoort. In hoofdstukken met titels als ‘Magische microscopen’, ‘Een huis vol gruwelijke griezels’ en ‘Terreur in het toilet’ weet het boek wetenschap een luchtige toets te geven. De informatie over deze minimonsters wordt altijd aangevuld met minder belangrijke, maar leuke weetjes die je in de biologieles op school niet te horen krijgt.
Heel kenmerkend voor de reeks 'Waanzinnig om te weten' is dat de wetenschappelijke informatie op een populaire, haast verhalende manier wordt gebracht. De boekjes streven steeds naar volledigheid en combineren al deze informatie met grappige tekeningetjes tussenin. Moeilijke woorden worden verklaard en geïllustreerd. Ook leuk voor de minder fanatieke jonge lezers.
Het is niet echt duidelijk welke meerwaarde een omkeerboek aan deze serie toevoegt, het prijsverschil buiten beschouwing gelaten. De boeken zijn reeds apart uitgegeven en worden vooral gelezen door minder gretige lezers die vermoedelijk niet enthousiaster worden van een dikker boek.