11+ | 2010
Lannoo
ISBN 978-90-209-9055-3
NON-FICTIE , 93 p. , €14.95
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Knal! Boem!

Explosieve experimenten
Richard Hammond (auteur) Keppie & Keppie (illustrator)

Een knalboek vol experimenten, die je thuis met eenvoudige spullen kunt uitproberen. Deze editie is samengesteld door Richard Hammond, de presentator van het tv-programma Top Gear. Zijn turbulente presentatiestijl is hier ook uitdrukkelijk aanwezig. Van bij de kaft tot het einde word je als lezer opgenomen in een wervelwind van proeven allerhande. De experimenten zijn gegroepeerd volgens hun effecten. Hierbij worden interessante weetjes verteld en eenvoudig wetenschappelijk toegelicht. Zo wist ik niet dat een mier die uit een 300 meter hoog flatgebouw springt, daar niets aan overhoudt.
Sommige proeven zijn alom gekend maar er zitten ook nieuwe acts bij. De meeste kan je met eenvoudige spulletjes thuis fabriceren, soms heb je producten van bij de drogist nodig of vraag je best hulp van ma of pa.
Het geheel oogt uitnodigend door de dynamische lay-out. Een dubbele pagina per experiment vol tekeningen, foto’s en tekstfragmenten door elkaar, en toch geordend. Het experiment wordt stapsgewijs goed uitgelegd en nog eens verduidelijkt met foto’s, die laten zien dat alles best uitvoerbaar is. Er staat geen leeftijd vermeld, maar ik denk dat jongeren vanaf elf jaar in staat zijn om deze experimenten succesvol uit te voeren. Een leuke aanrader die de nieuwsgierigheid naar fysieke verschijnselen prikkelt.

Hilde Ramboer
Natuurwetenschappen | Proeven
origineel: Blast lab (Engels) - Evelien de Vlieger (vertaler)