Kees van Dijk

Kees van Dijk, zijn vrouw Marie en hun zoontjes Toon en Kareltje vormen een gelukkig gezinnetje en ze doen wat gezinnen nu eenmaal doen: het huishouden, zwemmen, in het bos spelen, puzzelen, verhalen vertellen ... Alleen zijn Kees, Marie, Toon en Kareltje dinosaurussen en de invulling van hun dagelijkse bezigheden ziet er dus ietwat anders uit dan bij mensen het geval is. Bij het verhalen vertellen laat vader Kees zien dat hij over een uitzonderlijke fantasie beschikt: “en Kees van Dijk begon / te vertellen over later / en met al wat Kees verzon, / leek het of hij heel ver / in de toekomst kijken kon. / Dat ze bergen zouden bouwen / Die niet op bergen leken. / Dat er licht kwam uit die bergen / Waar de maan bij zou verbleken “ ...
Tekenaar Jan Jutte laat zien wat Kees bedoelt met deze wonderlijke bergen van licht. Het zijn wolkenkrabbers waarin mensen wonen: “beesten die op twee benen liepen” en dat die “vachten zouden dragen waar ze ’s nachts ook onder sliepen”.
De fantasie van auteurs Elle van Lieshout en Erik van Os is minstens even groot als die van Kees van Dijk en ze kunnen deze omzetten in een prettig ritmische taal. Jan Jutte maakt er prachtige prenten bij in schitterende kleuren. Een fijn boek voor kleuters en hun voorlezende ouders of grootouders.