Kas

'Kas' gaat over een knuffel die een eigen willetje heeft. Meester Stijn heeft de knuffel gebreid en gaf hem twee ogen, een neus, een mond en een hart voor zijn klas. Dan is het elf uur, echt tijd om te gaan slapen. Meester Stijn gaat naar bed terwijl de knuffel een sok pakt om in te slapen. Wanneer meester Stijn de knuffel zo de volgende dag vindt, kan hij zijn ogen niet geloven. Als hij een beetje van de verrassing is bekomen, vertrekt meester Stijn naar school. Voor de knuffel is het een helse rit, waarbij hij alle kanten op vliegt in de tas van meester Stijn. Gelukkig is er een beker die hij op zijn kop kan zetten om hem te beschermen. In de klas wordt de knuffel warm onthaald. Omdat hij nog geen oren en kleren heeft, kan de klas beslissen wat het moet worden. De kinderen kiezen voor een meisjeskonijn. Maar de knuffel wil graag een jongensmuis zijn. Daarom maakt hij zijn oren korter, breit hij zijn eigen staart en maakt hij een broekje van het jurkje. Op een briefje schrijft hij “Kas”. Alle kinderen vinden Kas geweldig. En Kas heeft het in de klas ook heel goed naar zijn zin. Enkel ’s nachts wanneer hij alleen is, vindt hij het eng in de klas. Maar op een dag besluit Kas om bij Lies in de tas te kruipen. Lies is verdrietig omdat haar poes gestorven is en Kas wil haar troosten. Hij mag bij Lies in bed slapen. Dat vindt hij fijn. De volgende dag gaat hij mee terug naar school, maar krijgt hij gezelschap van de knuffel van de overleden poes en een nachtlampje. Kas is nu héél erg blij. In dit verhaal wordt wel heel erg op de gevoelens van kleuters ingespeeld...
Dit prentenboek lijkt wel in 3-D geïllustreerd. Leuk is dat je op een prent Kas' naam al kan ontdekken terwijl die pas op de volgende bladzijde genoemd wordt. Ook de prent waarop je kan zien hoe Kas een sok neemt om in te slapen is erg leuk. Alles werd hier op ware grootte afgebeeld: de schoen en het stopcontact zijn gigantisch in vergelijking met het kleine, moedige knuffeltje.
Op de schutbladeren vind je een blauw breiwerkje met dito knoopjes, hetzelfde blauw als Kas. Ook na het verhaal vind je deze schutbladeren terug, maar dan komt er nog een breipatroon om een eigen Kas te breien, een tussenblad in het paars en Kas' geboortegedichtje.