10+ | 2016
Gottmer
ISBN 978-90-257-6580-4
FICTIE , 176 p. , €13.95
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Kapsalon Romy

Tamara Bos (auteur) Marlies Visser (illustrator)

Romy's ouders zijn net gescheiden. Na schooltijd kan Romy niet meer recht naar huis gaan want haar moeder moet nu meer werken. Romy gaat daarom elke dag naar haar oma Stine. Die heeft een eigen kapsalon. Meestal is het bij oma’s altijd een gezellige boel, maar dat is niet zo bij Romy's oma. Ze is altijd maar bezig met het kapsalon en is best streng voor Romy. Tot op een dag Stine zich plots anders tegen Romy gedraagt. Ze lijken elkaar te vinden. Maar Stine doet steeds vaker vreemde dingen, dingen die ze vroeger nooit zou gedaan hebben. De band tussen Stine en Romy is ondertussen zo sterk dat het lijkt of Romy haar oma beter kent dan haar eigen moeder ...
Een ontroerend en - zoals de schrijfster zelf zegt - tegelijkertijd ook een zielig verhaal over de band tussen een grootmoeder en een kleinkind. Eerst lijken ze elkaar enkel voor de voeten te lopen maar na een tijdje worden ze onafscheidelijk. Hoe de beginnende dementie stilaan erger wordt, wordt mooi in beeld gebracht. Hoe meer oma Stine terug in haar jeugd wegglijdt, hoe dichter ze bij Romy's leefwereld komt. De twee hebben een heerlijke tijd samen en Romy lijkt haar oma eindelijk echt gevonden te hebben. Erg zielig is het als ze beiden beseffen dat ze mekaar echt zullen verliezen in het zwarte gat dat oma's geheugen stilaan wordt.
Ik denk dat het onderwerp dementie voor heel wat kinderen niet vreemd is. Heel wat ouderen lijden eraan. Dit verhaal maakt kinderen duidelijk dat dementie ook heel wat mensen rond de patiënt raakt. Dat praten over de ziekte met mensen die je vertrouwt, kan helpen want "gedeelde smart is halve smart". Het verhaal heeft opzettelijk een open einde gekregen omdat elk verhaal over dementie anders loopt. Het verhaal is heel vlot geschreven en de inhoud is zeer toegankelijk voor lezers vanaf tien jaar. De kaft vind ik persoonlijk wat minder geslaagd. Het doet me wat denken aan een of ander doe-het-zelf-knutselboek. De titel vind ik heel toepasselijk en vat voor mij het verhaal mooi samen. Een aanrader voor kinderen die geconfronteerd worden met dementie in de nabije omgeving.   

Katrien Van Ton...
Dementie | Grootouders