8+ | 2014
Ploegsma
ISBN 978-90-216-7309-7
FICTIE , 115 p. , €13.50
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Kanonnen op de camping

Reggie Naus (auteur) Mark Janssen (illustrator)

In eerdere boeken in de reeks ‘De piraten van hiernaast’ maakten we al kennis met Michiel en zijn wat vreemde buren, de piratenfamilie Donderbus. Deze familie snapt niet veel van het gewone leven en blijft zich gedragen als piraten, ook al wonen ze in een doodgewone straat in een modaal dorp. Voor Michiel is het wel leuk, want hij is beste vriendjes met piratenzoon Billy. De andere buurtbewoners hebben het niet zo op deze vreemde familie begrepen en zijn zeer blij als ze te horen krijgen dat de familie Donderbus samen met Michiel en zijn ouders op vakantie gaat.
Ze brengen de vakantie door op een camping. Voor de piraten is dit totaal nieuw. Zij zijn nog nooit op een kampeerterrein geweest en vinden het allemaal maar gedoe. Dat zorgt voor grappige situaties, want - geef toe - je ziet niet elke dag iemand een kanon opstellen voor zijn tent! Michiels ouders hebben hun handen vol met het ‘opvoeden’ van de piraten. Met veel geduld leggen ze uit wat er van hen verwacht wordt en hoe ze zich moeten gedragen. Maar jammer genoeg doen de piraten niet echt veel moeite en gaat het advies vaak het ene oor in en meteen het andere oor weer uit.
Als Billy en Michiel op een dag het bos intrekken en hopeloos verdwalen, begint het avontuur pas echt. De piraten vinden dat het hun taak is om de jongens op te sporen, te redden en terug naar huis te brengen. Natuurlijk loopt ook dat grandioos mis en zijn het de piraten die nog meer verdwalen, met de nodige onderlinge heisa tot gevolg.
Gelukkig zijn Billy en Michiel niet bij de pakken blijven zitten. Zij slagen erin om te overleven en gaan over tot actie. Ze stuiten op een rivier waar ze niet over kunnen. Dat brengt hen op een idee: als ze de rivier volgen, komen ze vanzelf wel uit aan zee en kunnen ze zo gemakkelijker terug thuis geraken. Ze bouwen een vlot en beginnen aan de afvaart. Zonder al te veel problemen slagen ze daar ook in. Maar waar zijn hun ouders en de piraten?
Dit is weer een vlot en vrolijk verhaal in de reeks. De setting op de camping is leuk en origineel en zorgt voor heel wat leesplezier. Illustraties vullen het verhaal verder aan.
Luchtig boek, zonder al te veel diepgang, maar zeker leuk om te lezen!

Tanja Maes
Humor | Avontuur | Zeerovers | Vakantie | Kamperen
uit de reeks: De piraten van hiernaast , deel 5